Почетак » Вести » Свет » „ДА ЛИ МЕ СМАТРАТЕ ЛУДАKОМ?!“ Лукашенко растурио, шта је све рекао за ЕУ, сасуо жестоко Бриселу
Фото твитер - Дмитрий Смирнов

„ДА ЛИ МЕ СМАТРАТЕ ЛУДАKОМ?!“ Лукашенко растурио, шта је све рекао за ЕУ, сасуо жестоко Бриселу

Белоруски председник Александар Лукашенко поручио је данас да му није ни на крај памети да води осветљубиву политику према Бриселу због санкција, али и да његова земља може да опстане без тржишта Европске уније.

 

– Можете ли да докажете тврдњу да сам се одлучио за освету Европској унији? Да ли ме сматрате лудаком? Моја земља је у централној Европи и мала је. Само 210.000 квадратних километара, ништа слично Сједињеним Америчким Државама. Може ли 10 милиона људи да диктира услове за пола милијарде, колико живи у Европској унији? – изјавио је Лукашенко за ЦНН.

Он је нагласио да је само слабим људима стало до освете и да себе не сматра таквим човеком, а да не верује да је потребно спроводити осветољубиву политику према Унији. Додао је и да је Белорусија преживела без ЕУ и да ће моћи да опстане и у наредним годинама, усмеравајући свој извоз на тржиста Русије и Kине, али других земаља са којима има пријатељске односе.

– Извозимо око 40 одсто наше производње. И само Русија може све то да прими. Али имамо и Kину са 1,5 милијарди, нашег пријатеља, и продаћемо нешто тамо. Продаћемо Турској, Ирану, Пакистану и Индији, имамо нормалне односе са њима. Показали смо да можемо без ЕУ и САД и наставићемо тако – нагласио је белоруски председник.

Лукашенко је данас изјавио и да би се Белорусија, у случају евентуланог оружаног напада, отворила у јединствену војну базу са Русијом, како би издржала агресију.

Интермагазин