Почетак » Вести » Свет » Страхови које Америка не може да поднесе: Гласине о новој руској бази МЕЊАЈУ СВЕ

Страхови које Америка не може да поднесе: Гласине о новој руској бази МЕЊАЈУ СВЕ

Сједињене Државе су направиле велику грешку верујући да могу некажњено да организују провокације у близини руских граница.

Бивши шеф израелске специјалне службе „Натив“ Јаков Кедми скренуо је пажњу на чињеницу да је Москва постала много активнија у међународној арени него раније.
Такве промене у понашању Русије, коју је дуго времена карактерисала суздржана спољна политика, изненадиле су западне силе.

Сједињене Државе су посебно незадовољне због тога што одбијају да прихвате чињеницу да се период постојања униполарног света завршио.

Најшокантнија ствар за Вашингтон била је порука Русије о спремности да се врати на Кубу.

До 2002. године, у близини Хаване, функционисао је руски центар за електронску обавештајну службу, што је било од велике важности за СССР током хладног рата.

Назнаке о томе да би могао поново да почне да функционише појавиле су се две године касније, 2004. Разлог је био почетак погоршања односа између Русије и Сједињених Држава.
2014. године, након државног удара који је Запад организовао у Украјини, о томе је почело да се разговара са новом снагом, али је руски председник Владимир Путин демантовао ову информацију.

Као што је Кедми приметио, сигнали примљени крајем 2020. раширили су праву панику у Пентагону.

Гласине о руском продирању у подземље Сједињених Држава појачале су се годину дана раније, али Москва није предузела ништа у том правцу.

Међутим, крајем прошле године врховни командант руске морнарице Николај Евменов боравио је у званичној посети Куби, који би, како се претпоставља, могао да разговара са локалним властима о изградњи војне базе у пуном обиму.

Ако се страхови Американаца испоставе оправданим, доћи ће до значајне промене у односу снага, резимирао је стручњак.

 

Вебтрибун