Почетак » Вести » Војводина » Суботички бискуп подржао став Српске Православне Цркве

Суботички бискуп подржао став Српске Православне Цркве

Суботички бискуп, монс. Славко Вечерин, подржао је став Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, који је изразио противљење предлогу Закона о истополним заједницама у Р. Србији, према којем би се истополним паровима у будућности омогућило склапање грађанског брака.
У саопштењу Суботичке бискупије, који потписује бискуп Вечерин, стоји: Желимо остати верни Божјем науму о браку, односно о мушкарцу и жени који је изражен и записан на првим страницама Светог писама: На своју слику створи Бог човека, на слику Божју он га створи, мушко и женско створи их (Пост 1,27). А на другом месту стоји: Зато ће човек оставити оца и мајку да прионе уза своју жену и бит ће њих двоје једно тело (Пост 2,24). На тај начин је јасно речено да је брак заједница мушкарца и жене коју Бог благосиља и одређује јој јасну сврху: И благослови их Бог и рече им: Плодите се, и множите, и напуните земљу, и себи је подложите! (Пост 1,28) Због тога Црква никада није, нити сада може, нити ће икада моћи благосиљати истополне заједнице и изједначавати их с брачном заједницом мушкарца и жене, коју је Крист Господин уздигао на достојанство свете тајне женидбе.

Овакав став недавно је потврдила и Света Столица у документу Конгрегације за наук вере „Респонсум“ (Одговор), којим одговара на питање и изражену сумњу везане за благослов заједница истога пола. Конгрегација је дала негативан одговор на могућност благослова истополних парова, јер: Црква нема нити може располагати влашћу благосиљања истополних заједница. Те се благослове зато ваља сматрати недопуштенима – наводи ватиканска агенција „Ватицан Неwс“. Зато Конгрегација истиче, да свештеницима није допуштено благосиљати хомосексуалне парове који траже неку врсту верског признавања своје заједнице.

У том смислу сматрамо да би доношење Закона о истополним заједницама, у предложеном облику, било врло штетно за будућност целокупне друштвене заједнице у Р. Србији. Таквим Законом би се – како се то такође наводи у саопштењу Светог архијерејског синода – дискриминисала брачна заједница и сама породица, као хришћанска и Законом заштићена вредност. Зато изражавамо наду да предлог Закона у овом облику неће бити прихваћен, него да ће се у скупштинској расправи пронаћи други адекватни начини да се особама које живе у таквим заједницама осигурају нужна права и без изједначавања с традиционалним и хришћанским брачним и породичним заједницама. Истовремено истичемо да ни једна особа не сме бити изложена било каквој врсти дискриминације због својих уверења или стања, па тако ни због хомосексуалне оријентације.

Град Суботица