Почетак » Вести » Србија » Туристички водичи: Нисмо добили ни динара помоћи од државе

Туристички водичи: Нисмо добили ни динара помоћи од државе

Представници туристичких водича у Србији данас су указали да до сада нису добили ни динар помоћи државе због немогућности да раде у време пандемије корона вируса.

„Иако смо без икаквих прихода већ више од годину дана, надлежне институције и даље окрећу леђа, не видећи потребу да се помогне наша струка и тиме омогући преживљавање до неких бољих времена“, навели су водичи у писму медијима.

Додаје се да су се туристички водичи, који представљају важну карику у туристичком сектору, обраћали више пута надлежним министарствима и кабинету председника државе и премијерке, а да су добили једини одговор у мају прошле године да председник по Уставу није задужен за решавање њиховог проблема и да је писмо прослеђено ресорном министарству.

У писму се наводи да је председница Удружења туристичких водича Србије у два наврата била на састанку у Министарству туризма, али су оба састанка остала без икаквих резултата.

„Од формирања нове владе поменути смо бар пет пута у изјавама како председника, тако и министра финансија и наше ресорне министарке, а последњи пут у њеној изјави 1. фебруара у којој обећава помоћ лиценцираним туристичким водичима“, наведено је у писму.

Истиче се да је туристички сектор свуда у свету највише погођен пандемијом која траје већ више од годину дана, а да су туристички водичи без посла скоро 18 месеци.

„Наше тржиште не постоји, а држава од нас очекује да и даље плаћамо доспеле обавезе, порезе на станове, рате за стамбене кредите, и све остале дажбине. Међу нама има случајева да су оба родитеља водичи, има самохраних родитеља, али се нико ко је за нас надлежан није запитао како преживљавамо и шта наша деца једу“, наводи се у писму.

Туристички водич и једна од потписница писма Маја Радовић рекла је за Бету да се претпоставља да је проблем што скоро нико од око 600 туристичких водича у Србији није у сталном радном односу, али да и не може да буде јер их агенције ангажују зависно од врсте страног језика за којим имају потребу.

Држава је у два пакета помоћи запосленима у прошлој години и у програму мера за ову годину предвидела помоћ само за стално запослене раднике.

Радовић је рекла да су до сада помоћ државе у минималним зарадама добила можда два-три туристичка водича у највећој туристичкој агенцији који су запослени на неодређено време јер су ангажовани на интерконтиненталним путовањима.

Бета