Почетак » Вести » Србија » Теслин сан о бежичном преносу струје могао би ускоро да постане стварност

Теслин сан о бежичном преносу струје могао би ускоро да постане стварност

Сан Николе Тесле о бежичном преносу струје могао би заживети уколико новозеландској компанији Емрод успе да финализује развој свог система за дистрибуцију електричне енергије
Приступ електричној енергији је у развијеном свету нешто што се подразумева, међутим чак и у државама попут САД, понекад се дешавају невероватне несташице које паралишу читаво друштво.Такву ситуацију управо пратимо у Тексасу.

Међутим, Американци ће свакако добити струју назад, али шта је са сиромашним друштвима која немају довољно средстава за изградњу инфраструктуре потребне за дистрибуцију електричне енергије?

Њима би ускоро могла помоћи новозеландска компанија Емрод, која са другим највећим дистрибутером електричне енергије у тој земљи, под именом Поwерцо, сарађује на развоју бежичног преноса струје.

Две компаније недавно су објавиле да је њихов прототип постигао охрабрујуће резултате, односно да је велика количина електричне енергије успела да стигне из једне тачке у другу, без кабла.
Емродов пројекат се заснива на низу антена, релеја и пријемних ректена који претварају микроталасе у – струју. Поменути микроталаси се налазе у истом спектру фреквенција као на пример Wи-фи или Блуетоотх зрачење, дакле безбедни су за емитовање.

Другим речима, ова компанија претвара електромагнетне таласе у електричну енергију и омогућава њихов пренос без жица. И то по значајно нижим трошковима него када је у питању традиционални начин дистрибуције електричне енергије.

Циљ јој је да, за почетак, електрификује далеке или неразвијене делове света попут пацифичких острва и неких делова Африке, али могла би помоћи и развијеним друштвима да смање своје трошкове.

Каматица