Почетак » Вести » Србија » Потписан уговор о финансирању дела Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије

Потписан уговор о финансирању дела Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије

инистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас на потписивању уговора за финансирање изградње једне од деоница Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије да је циљ Србије да буде транзитни коридор и у енергетици, као што је већ у саобраћају.
Уговор са немачком КфW баком у вредности 12,8 милиона евра је потписан за деоницу Обреновац-Бајина Башта од 109 километра, вредности 60 милиона евра.

„Трансбалкански коридор је регионални пројекат од стратешког значаја, који значи стабилност на тржишту електричне енергије не само у Србији, већ и у региону, у Румунији, Црној Гори, Италији. Вредност изградње тог коридора у Србији је 157 милиона евра, а укупна дужина 321 километар“, рекла је Михајловић.

Навела је да је завршена једна деоница Трансбалканског коридора, у изградњи је деоница од Крагујевца до Краљева, а остаје да се изгради још једна, од Бајине Баште до границе с Црном Гором и Босном и Херцеговином.

„Наш циљ је да будемо транзитни коридор и у енергетици, због чега мрежа на високом напону мора да буде најбоља и на томе радимо заједно са међународним партнерима“, рекла је Михајловић.

Уговор су потписали Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, директорка Електромреже Србије (ЕМС) Јелена Матејић и директор канцеларије немачке КфW банке у Србији Рудигер Хартман, а присуствовао је амбасадор Немачке Томас Шиб.

Јоксимовић рекла је да је у сарадњи са међународним партнерима на пројекту Трансбалканског коридора направљен важан корак у процесу европских интеграција, имајући у виду да је област енергетике део преговарачког „Кластера 4“, по новој методологији преговора о чланству са Европском унијом, где је, између осталог, Србија преузела обавезу да унапреди енергетско тржиште и повеже се са земљама ЕУ.

Шеф кооперација у Делегацији Европске уније, Ингве Енгстром, рекао је да је до сада кроз Инвестициони оквир за западни Балкан, који комбинује финансирање земаља чланица, Европске уније и међународних банака, уложено око 220 милиона евра само у Србију, а да укупна улагања кроз овај механизам у региону износе око 5,5 милијарди евра, у области саобраћаја, енергетике, заштите животне средине и дигиталне инфраструктуре.

Томас Шиб је рекао да је Немачка дуже од 20 година посвећена развојној сарадњи са Србијом и да је уложила више од две милијарде евра у различите пројекте, од чега скоро 800 милиона евра у енергетику, као област од великог значаја.

„Данашњи уговор односи се на пројекат који је важан и за ефикаснији пренос енергије и за регионалну сарадњу и који ће читав регион приближити Европској унији“, оценио је Шиб.

За изградњу деонице од Обреновца до Бајине Баште на Трансбалканском коридору који спаја Источну и Западну Европу, Србија узима зајам од КфW у укупном износу од 40 милиона евра, инвестициону помоћ Инвестиционог оквира за западни Балкан (WБИФ) у вредности 12,8 милиона евра, а преосталих 6,15 милиона евра је из техничке помоћи WБИФ и средстава ЕМС-а.

Данас