Почетак » Вести » Србија » Ковачевић: Очекује нас банкрот пољопривредника

Ковачевић: Очекује нас банкрот пољопривредника

„Сточарска производња је на историјском минимуму по броју говеда, а то је испод 800.000 грла, а по свињарској производњи смо на испод 2,5 милиона свиња. Сеоска домаћинства одустају од држања ове две најзначајније групе животиња“, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је разлог томе никад скупља сточна храна и никад нижа цена живе мере домаћих свиња, наводи се у саопштењу.

„Сојина сачма је била 370 евра по тони, а данас је 520, кукуруз је коштао 140 евра, а данас је 200, жива мера свиња је 125 динара по килограму, а била је 160 динара, док су пилићи 80 динара по килограму, а били су 130“, предочио је он.

Ковачевић је додао да држава приликом планирања буџета није успела да реално сагледа чак ни сопствене расходе, због чега субвенције за тов и квалитетна приплодна грла касне у исплати 12-15 месеци, наводи се у саопштењу.

„Одбор за привреду и предузетништво захтева, у име сељака и сеоских предузетника, да се већ данас хитно исплате субвенције, забрани увоз свежег меса и извоз кукуруза. Ниједна паметна агроекономија било које земље света не извози храну, а увози месо. Ниједна, сем Србије“, закључио је Ковачевић.

Данас