Почетак » Вести » Србија » БЕЗ ПРЕПРЕКА ДО ЈЕФТИНИЈЕГ ПРИКЉУЧКА: Све спремно за повољније увођење гаса у домаћинства, плаћаће се на рате

БЕЗ ПРЕПРЕКА ДО ЈЕФТИНИЈЕГ ПРИКЉУЧКА: Све спремно за повољније увођење гаса у домаћинства, плаћаће се на рате

Отклоњена је главна препрека за спровођење дуго најављиване акције јефтинијег увођења гаса у домаћинства по цени од 780 евра на три године. То је учињено крајем прошле седмице, изменама Правилника о посебној врсти објеката и посебној врсти радова, који је у надлежности Министарства грађевине.
Промена овог акта омогућава да се укину високе таксе локалних самоуправа које су грађанима увећавале трошак за прикључак од 400 до 1.300 евра. Ово је био разлог што су многи потрошачи одустајали од увођења гаса, који је на дужи рок најисплативији и еколошки најприхватљивији енергент.

У овом тренутку, како пишу београдски медији, све је обезбеђено за прикључивање 350.000 домаћинстава. Потрошачи сада имају могућност да, у деловима Србије где постоји изграђена мрежа, уведу гас по цени од 780 евра, коју ће отплаћивати на 36 месечних рата. Како смо раније писали, „Србијагас“ је за то добио сагласност и других дистрибутера и произвођача гасне опреме. Потрошачи ће, вероватно, моћи и трошкове пројекта за прикључак да измире кроз 36 рата.
На плави енергент греје се тек око 300.000 домаћинстава у Србији, а у плану је да до краја 2022. године, на гасовод буде прикључено њих 550.000. Тиме ће се смањити загађење, које је сада највеће у престоници због индивидуалних ложишта.
У Србији упола јефтиније

Министар енергетике Зорана Михајловић је недавно изјавила да просечно домаћинство месечно плаћа 20 евра више зато што нема никакве конкуренције на нашем тржишту гаса. Међутим, према последњим подацима „Евростата“, у Србији је гас готово упола јефтинији у односу на просек 27 чланица ЕУ.

У нашој земљи грађани плаћају 3,37 евра за 100 киловат-сати, а у ЕУ 6,56 евра. Значајније ниже цене од Србије имају само три земље – Грузија 1,39 евра, Украјина 1,81 и Турска 2,39 евра. Нешто јефтинији плави енергент од наше земље имају и Латва 3,15 евра и Мађарска 3,19 евра. У осталим државама је скупљи. У БиХ кошта 3,74, Хрватској 3,89 евра, а у Северној Македонији 5,44 евра…

Министарство грађевинарства наводи да су грађани приликом увођење гаса до сада плаћали и до 200.000 динара за прибављање документације, која обухвата локацијске услове за изградњу прикључка, решење о одобрењу за извођење радова и пријаву почетка радова.

– Изменама Правилника је обезбеђено да трошкови које ће потрошачи сносити буду умањени и до 100.000 динара, а они ће плаћати само цену типског прикључења на систем за дистрибуцију природног гаса – истичу у Министарству. – Имајући у виду да су више од 95 одсто потенцијалних корисника грађани са објектима површине до 400 квадратних метара, а то су породичне куће, виле, викендице и летњиковци, процена је да ће им оваква измена знатно олакшати прелазак на плави енергент.
„Трансбалкански коридор“

Изградња „Трансбалканског коридора“ важна је за Србију, јер ће омогућити бољу и квалитетнију снабдевеност електричном енергијом, смањиће губитке и повезати нашу земљу са регионом. Ово је јуче изјавила министарка енергетике Зорана Михајловић после потписивања Споразума о додели инвестиционих средстава за деоницу Обреновац – Бајина Башта, у оквиру тог пројекта.
– Укупна вредност коридора, који ће бити дуг 321 километар, износи 157 милиона евра – казала је министарка. – Овим споразумом је за деоницу Обреновац – Бајина Башта, чија ће дужина бити 109 километара, обезбеђен грант од 12,5 милиона евра. Њена укупна вредност је 60 милиона евра.

Како би се обезбедило да прикључење на гас и даље буде безбедно и технички сигурно, Министарство грађевинарства је о наведеним изменама правилника прибавило и позитивно мишљење МУП, док се ЈП „Србијагас“ обавезало да недвосмислено сноси одговорност за техничку безбедност својих инсталација, укључујући и кућне гасне прикључке.

Грађани се од јула прошле године, када је првобитно било најављено да стартује прикључивања по нижим ценама, пријављују „Србијагасу“. То предузеће је за све делове земље формирало радне јединице које се баве овом проблематиком.

Србија данас