Почетак » Вести » Друштво » Економија » Суноврат продаје аутомобила у Европи

Суноврат продаје аутомобила у Европи

Продаја нових аутомобила у Немачкој потонула је за 31,1 процената, у Британији за 39,5, а у Италији за 14 одсто.
Нова возила све теже проналазе власнике.

БЕРЛИН – Број регистрација нових аутомобила у Европи пао је у јануару 2021. за четвртину, јер су највећа ауто тржишта на континенту поново трпела због обнављања мера ограничења током другог таласа коронавируса, показују данашњи подаци Европске асоцијације произвођача аутомобила.

Регистрације нових аутомобила пале су прошлог месеца за 25,7 посто међугодишње, на 842.835 возила у Европској унији, Британији и земљама ЕФТА, према подацима АЦЕА-е, преноси Ројтерс.

На свих пет највећих европских тржишта забележен је пад, а највећи је регистрован у Шпанији од чак 51,5 посто.

Продаја нових аутомобила у Немачкој потонула је за 31,1 процената, у Британији за 39,5, а у Италији за 14 одсто.

У Француској је регистрован мањи пад од 5,8 посто.

Шведска је била једина земља ЕУ у којој је продаја порасла, и то за 22,5 процената, што је истовремено и последица ниске упоредне базе, односно малог броја регистрација возила у тој земљи у јануару прошле године због повећаног пореза на промет возила.

Кад је реч о појединачним произвођачима аутомобила, продаја Фолксвагена и Стелантиса је опала за 28,1, односно 27,4 посто респективно, док је Рено забележио мању продају за 22,9 процената, преноси Тањуг.

Луксузни произвођачи аутомобила су у јануару такође имали негативан промет, при чему је продаја Бе-Ем-Ве-а пала за 16,8 одсто, док је ривалски Дајмлер регистровао пад од 17,9 процената.

Политика