Почетак » Вести » Србија » ПРЕВОЗНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ САТИМА СЕ МРЗНУ НА ГРАНИЦАМА: Чадеж писао властима – тражи од Немачке да преиспита мере

ПРЕВОЗНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ САТИМА СЕ МРЗНУ НА ГРАНИЦАМА: Чадеж писао властима – тражи од Немачке да преиспита мере

НЕМАЧКА је обавезала и професионалне возаче да приликом преласка њихове границе морају да имају негативан ПЦР тест.

Ова процедура последњих дана прави велике гужве на немачким прелзима, а шофери сате проводе у чекању. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж упутио је писмо немачком државном секретару у Министарству саобраћаја и дигиталне инфраструктуре Штефану Билгеру у коме тражи разрешење ове ситуације због које трпе и многе друге земље Европе.

Мера се односи на све који улазе у Немачку, а боравили су или пролазили кроз Словачку и Чешку и део Аустрије. За њих је уведена обавеза регистрације и достављање негативаног теста на ковид 19, а у неким случајевима је предвиђен и карантин. Оваква процедура до сада, па ни на почетку пандемије, није важила за професионалне превознике.

– Мера је довела до изузетно компликоване ситуације и великих застоја у транспорту робе ка Немачкој – наводи Чадеж у писму.
– Слике са граница, редови у којима стотине возача стоје више сати по изузетно лошем времену, чекајући на тестирање заиста су забрињавајуће. На овај начин изложени су већем ризику од заражавања него када су били у својим кабинама камиона. Током читаве пандемије, која траје већ тешких годину дана, професионални возачи су били изузети од свих мера рестрикције. И управо то је допринело да у тешким околностима, не дође до застоја у снабдевању робом. Транспорт робе, као жила куцавица сваке привреде, не сме стати, и он се одвијао у свим условима.

Возачи, како преноси ПКС, сада проводе сате на немачкој граници. Један од наших виозача је у уторак у 14 сати стао у ред за тестирање, а тестирање је завршио после готово 15 сати, у среду у 04.30. Проблем је што се чека тестирање и резултати теста.

Председник ПКС подсећа на препоруке о координираном приступу држава чланица ЕУ на рестриктивну слободу кретања у Унији изазвану пандемијом ковид 19 од 28. јануара.
– Савет ЕУ је још једном ставио акценат својих препорука и на саме транспортне раднике – истиче Чадеж. – Надамо се да ће Немачка пронаћи начина да размотри препоруке Савета ЕУ у делу који се односи на изузимање транспортних радника од захтева који се односе на карантин и обавезан негативни ПЦРР тест, уз доказ о негативном брзом антиген тесту. На овај начин додатно би се оснажило неометано функционисање Зелених коридора ЕУ и снабдевање јединственог тржишта ЕУ.

Новости