Почетак » Вести » Србија » КАКО ДО КРЕДИТА СА НИЖОМ КАМАТОМ? Може да се уштеди и до 6.000 евра али постоји једна „фора“

КАКО ДО КРЕДИТА СА НИЖОМ КАМАТОМ? Може да се уштеди и до 6.000 евра али постоји једна „фора“

То се односи на новчане позајмице из банке за куповину стана.

Кредити осигурани код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК) за клијента су далеко јефтинији него кредити без овог осигурања, поручује Удружење банака Србије (УБС).

Њихова рачуница говори да је за зајам од 50.000 евра на 300 месечних рата, разлика у рати између осигураног и неосигураног кредита 20 евра.
С друге стране, међутим, треба знати да кредити осигурани код НКОСК имају и своју другу страну – страну која кошта. За осигурање, наиме, банке наплаћују обраду захтева у висини од 30 евра. Истовремно постоји и премија осигурања. Премија је једнократан трошак и креће се од 1,5 одсто до 4,25 одсто од износа кредита. Дакле за кредит од 50.000 евра може да кошта од неколико стотина, па и до више од 2.000 евра. И то је новац који грађани најчешће немају у моменту када узимају кредит.

Истина дакле, јесте, да кредити осигурани код НКОСК са собом носе и нижу камату на стамбени кредит. Рецимо, данас у једној банци можете узети стамбени кредит са осигурањем код НКОСК са каматом од 2,95 плус шестомесечни еурибор и стамбени кредит без осигурања код НКОСК са каматом од 3,5 плус шестомесечни еурибор.

Пре три године, у понуди једне велике банке такође су постојали и осигурани и неосигурани кредити. У првом случају ефективна каматна стопа на годишњем нивоу износила 3,04 одсто, а у другом, када позајмица није осигурана код НКОСК, 5,05 одсто.
НКОСК иначе, носи и сигурност и смањује ризик банкама.

Уколико се догоди да не можете више да плаћате кредит, банка у законски предвиђеном року обавештава НКОСК о почетку покретања процедуре наплате из хипотеке, што повлачи плаћање рата кредита од стране НКОСКа све до момента продаје некретнине. Дакле, ова институција преузима плаћање обавеза, а то јој се надокнађује по продаји некретнине.

Удружење банака упозорило је да су одређене интересне групе покренуле нову кампању против банака, односно против НКОСК.

„Та кампања може да изазове озбиљне последице на економију и животе многих у Србији“, наводи се у саопштењу УБС-а и оцењује да је материјална корист тих интересних група мотив који се крије иза њихових позива грађанима на подизање масовних тужби против банака.

Илуструјући корист коју грађани остварују осигурањем стамбених кредита код НКОСК, Удружење наводи као пример кредит у вредности 50.000 евра на 300 месечних рата, где је разлика у рати измедју осигураног и неосигураног кредита 20 евра месечно.

У укупној суми, клијент који узме кредит осигуран код НКОСК платиће 6.020 евра мање него да кредит није осигуран. За осигурање кредита имаће трошак од 875 евра, додају из УБС-а.

„Осигурање стамбених кредита увела је држава Србија с разумљивом намером да олакша добијање кредита грађанима Србије. Кредити осигурани код НКОСК за клијента су далеко јефтинији него кредити без овог осигурања“, констатују из УБС-а.

Осигурање стамбених кредита код НКОСК уведено је иначе Законом о НКОСК из 2004. године и потврђено је одлукама Народне банке Србије.

Мондо/Блиц