Почетак » Вести » Србија » СПУШТА ЛИ НЕМАЧКА РАМПУ ЗА РАДНИКЕ СА БАЛКАНА Једна група посланика сада то тражи
Photo by Felix Mittermeier from Pexels

СПУШТА ЛИ НЕМАЧКА РАМПУ ЗА РАДНИКЕ СА БАЛКАНА Једна група посланика сада то тражи

Предлог немачке десничарске екстремистичке странке АФД да се укине Правило за Западни Балкан за довођење неквалификоване радне снаге у Немачку изазвао је отпор свих осталих посланичких фракција у Бундестагу, које су једногласно најавиле да ће предлог одбацити.

АФД жели да се ово правило укине да би тај посао могли добити немачки радници, као и да се прекине пракса да, како тврде, лоше плаћени балкански радници смањују плате у нископлаћеним секторима у немачкој привреди, пишу Независне новине.
Волфганг Штренгман Кун, посланик Зелених, рекао је да је предлог АФД-а мешавина непознавања економије и нетрпељивости према странцима.

„Типично за вас, у ваш предлог сте уградили мржњу према странцима, коју сте поткрепили квазиаргументима који немају везе са стварношћу“, рекао је он и подсетио на истраживања независних института који су оценили да правило не угрожава домаћу снагу, помаже немачкој економији, не доводи до смањења плата и не оптерећује социјални систем Немачке.

„Да сте то прочитали, шкодило би вам јер тамо има превише чињеница“, рекао је он.

Јоханес Фогел из немачких Либерала истакао је да је овај предлог раскринкао лажну забринутост АФД-а за више реда у области усељавања, како би покушали отети који глас од гласача с политичког центра.

„Маске су данас пале јер црно на бело се овде показује да је АФД против било каквог усељавања, чак и када је оно неспорно у корист немачке привреде. Њима није до правила о усељавању него да искале своја осећања према држављанима БиХ или другим људима с тог подручја и то треба јасно рећи“, рекао је Фогел.
Макс Штраубигер, посланик баварског ЦСУ-а, рекао је да је предлог АФД-а бесмислен пошто он није усвојен јер су то тражили балкански радници, већ су то тражили немачки послодавци, и подсетио да предност имају домаћи и европски радници.

„Било би сјајно да сте правило прво прочитали. Посао добијају радници са западног Балкана који су плаћени у складу с платом предвиђеном за ту конкретну браншу. То значи да 45-годишњи радник с Балкана запослен у складу с струком мора бити плаћен 3.905 евра бруто, а не како ви брбљате да Балканци притискају плате немачких радника на доле“, рекао је он.

У наредној парламентарној фази овај предлог иде у расправу по одборима, а након тога ће бити стављен на коначно гласање.

Блиц