Почетак » Вести » Свет » ОВО ЈЕ НЕКА ДРУГА РУСИЈА – ПУТИН ОКРЕНУО ПЛОЧУ: После ултиматума Европској Унији, ултиматум и за НАТО и САД

ОВО ЈЕ НЕКА ДРУГА РУСИЈА – ПУТИН ОКРЕНУО ПЛОЧУ: После ултиматума Европској Унији, ултиматум и за НАТО и САД

После претеће поруке од стране Москве, да ће прекинути све односе са ЕУ уколико покрену нове санкције против Русије, стигла је и претња упућена за НАТО и САД.

Русија је данас изразила спремност да се врати међународном споразуму за контролу војних активности “Отворено небо” ако то учине и САД.

Москва је додала да неће “заувек чекати” америчку одлуку.

“Остављамо врата отвореним. Али, колеге у Вашингтону и другим престоницама НАТО морају да схвате да нећемо чекати заувек”, рекао је новинској агенцији Риа Новости заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Према његовим речима, процедура за повлачење из тог споразума који је покренула Москва, још траје и биће завршена “ако САД до тада не обавесте Русију о спремности да се врате одредбама споразума”.

Рјабков није прецизирао колико дуго времена је Русија дала за завршетак процеса повлачења из тог међународног споразума који омогућава контролу војних кретања и стратешких инсталација земаља потписница.

Русија је прошле године објавила повлачење из споразума “Отворено небо” након повлачења САД по наредби тадашњег председника Доналда Трампа.

Влада новог председника САД Џоа Бајдена (Јое Биден) предузела је последњих недеља кораке за враћање у више споразума.

Споразум “Отворено небо” ступио је на снагу 2002. године са првобитно 35 земаља потписница.

Бета