Почетак » Вести » Србија » Оштар одговор Немаца: Поздрављамо чињеницу да Бајден жели да разговара, али…

Оштар одговор Немаца: Поздрављамо чињеницу да Бајден жели да разговара, али…

Шеф комитета за економију и енергетику немачког Бундестага, Клаус Ернст из партије Левице, каже да се противи разговорима са САД о обустављању Северног тока 2.
„Поздрављамо чињеницу да САД, на челу са председником Бајденом, сада показују велику спремност за разговоре. Ипак, обустављање Северног тока 2 није тема за разговор, као ни ‘механизам заустављања’ којим би се повезале испоруке гаса у ЕУ са гаранцијама за Украјину“, рекао је посланик за Спутњик.

Раније је лист „Ханделсблат“ објавио да је америцка администрација дала неке предлоге којим би се укинуле санкције Северном току 2.
Ради се, између осталог, о уводењу неке врсте механизма заустављања којим би се осигурао транзит гаса, у случају да Русија буде кршила људска права.

Предлаже се да се Украјини дају неке гаранције да ће она остати испоручилац енергената Европи, пише лист, позивајући се на изворе у Вашингтону.

Подсетимо, заменик руског премијера Александар Новак изјавио је јуче да ће Северни ток 2 бити изграђен упркос деструктивним корацима Вашингтона усмереним ка ометању ових напора.

Б92