Почетак » Вести » Србија » МИРИС СОЛИ СЕ ВЕЋ САД ОСЕЋА! Извесно да ће границе бити отворене: Где ће српски туристи овог лета моћи да се сунчају?
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

МИРИС СОЛИ СЕ ВЕЋ САД ОСЕЋА! Извесно да ће границе бити отворене: Где ће српски туристи овог лета моћи да се сунчају?

Разговори се воде са земљама у које наши људи најчешће путују, размењују се информације, али још увек нема прецизно дефинисаних услова под којима ће српски грађани ове сезоне моћи да путују у иностранство

Празнични продужени викенд многи користе за боравак у планинским центрима, али док ових дана уживају на снегу већ праве планове и за летњу сезону и одлазак на море. Ипак, још увек стоји велики знак питања пред дестинацијама на којима ће српски туристи овог лета моћи да се сунчају.
Разговори се воде са земљама у које наши људи најчешће путују, размењују се информације, али још увек нема прецизно дефинисаних услова под којима ће српски грађани ове сезоне моћи да путују у иностранство.

– Нема неког великог помака. Прича се са Грцима, који су посебно важни као земља где наши људи летују у највећем броју, а усаглашава се и сертификат о вакцинацији на нивоу ЕУ и тај документ би требало обострано да прихвате и Србија и Грчка. Затим, усаглашава се алтернатива, односно услови путовања за оне који нису вакцинисани, и ти разговори иду у добром правцу, али тешко да ћемо имати било какве детаље пре друге половине марта – каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић.

Ипак, он истиче да је „скоро па извесно да ће граница бити отворена“, што је пре свега жеља Грка, који не могу да издрже да не раде и ове сезоне.

– Сада је важно да добијемо и мишљење нашег кризног штаба шта ће се дешавати са нашим људима када се буду враћали у земљу, какав ће бити протокол, као и да се крене у договор са осталим земљама. Са Италијом и Шпанијом ће бити тешко, јер су ове земље практично затворене до маја и не очекујем да ћемо успети било шта да урадимо за ово лето – оцењује Сеничић.

Што се тиче других земаља, каже да ће Турци, као и прошле године, укинути ПЦР тест на почетку сезоне и обављаће тестирање на аеродрому по случајном узорку. Како истиче Сеничић, они не желе да мењају ове алтернативе, али се још увек нису одредили према вакцини.
– Када је реч о суседним земљама, мислим да Босна и Херцеговина, Албанија и Северна Македонија не би требало да буду проблем. Бугарска нам је још увек непознаница, код њих за сада функционише ПЦР тест, али има назнака да би могао и да буде укинут у марту или априлу, пред почетак летње сезоне – наводи Сеничић.

Сеничић напомиње да из Црне Горе долазе уверавања да неће уводити никакве рестрикције, док ће се Хрватска понашати у складу са одлуком ЕУ.

– Прошле године су наши туристи могли на хрватском приморје уз обавезан ПЦР тест – подсећа.

Од неких даљих дестинација, из Египта такође најављују да неће мењати услове и да ће и даље бити довољан ПЦР тест, док још није познат став Египта када је реч о вакцинама.

Што се тиче улазака из Србије на Кипар, захтев је негативан ПЦР тест са резултатом не старијим од 72 сата. Кипарске власти, иначе, редовно ажурирају списак земаља које су категоризоване према тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Србија данас