Почетак » Вести » Србија » Соларни панели ће тек направити „БУМ“ у Србији, шта нам доноси нови закон?
Foto: pixabay.com

Соларни панели ће тек направити „БУМ“ у Србији, шта нам доноси нови закон?

Регистар пружалаца енергетских услуга биће на добровољној бази, у њему ће бити евидентиране компаније које пружају енергетске услуге

Нови закон о енергетској ефикасности, чије усвајање се ускоро очекује, могао би да направи „бум“ у примени соларних панела, кажу у Привредној комори Србије, која би требало да води регистар пружалаца енергетских услуга.

Омогућавање малим приватним власницима соларних панела да вишак своје струје продају ЕПС-у увешће знатне промене на тржишту, али то није све.
Мирослав Лутовац, саветник председника ПКС за енергетику, наводи да ће бити дозвољено формирање удружења, односно задруга, што ће омогућити да се мали произвођачи на одређени начин организују и да своје вишкове у енергији из обновљивих извора, у економском смислу, представе на бољи начин.

– Када имате мале снаге, нисте репрезентативни, нисте интересантни за тржиште, али кад се повежете и своје капацитете уједините, онда је то сасвим другачија прича – каже Лутовац.

У ПКС-у наводе да ће бити омогућена примена соларних панела где год је то могуће, а да би велики број малих произвођача могао да направи један виртуални велики генератор обновљивих извора енергије.

– Као приватно лице, као мали потрошачи можете да на својој приватној инсталацији или на пословном објекту изградите, на пример, соларне панеле и да за своје потребе трошите ту енергију – навео је Мирослав Лутовац.

Тиме се, напомиње, смањује потрошња преузета од снабдевача електричне енергије.

Продаја ЕПС-у
Лутовац додаје да у периодима када је потрошња мања од производње из обновљивих извора, вишкови могу да се пласирају у енергетски систем, будући да је новим законом о обновљивим изворима енергије, чије усвајање се такође очекује ускоро, предвиђено да у исто време неко може да буде и купац и продавац електричне енергије.

– Ако то крене на начин и уз подршку како је предвиђено, очекујем знатне инвестиције у наредном периоду, и то не само системске, него и од приватних лица – рекао је Лутовац.

То ће, објашњава, отворити велики простор и смањити укупни притисак и на „Електропривреду Србије“, као једног од највећих снабдевача, али и на цео систем, и допринети стабилности.

Како наводи, Регистар пружалаца енергетских услуга биће на добровољној бази, у њему ће бити евидентиране компаније које пружају енергетске услуге и као такав ће бити подршка свим привредницима који би хтели да се упусте у побољшање енергетске ефикасности.

Нова законска решења предвиђају увођење новог подстицајног модела аукција, тако што ће се учесници такмичити нудећи најповољнију цену по којој су спремни да продају енергију из обновљивих извора.

Предвиђено је и формирање Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности као органа у оквиру Министарства рударства и енергетике, уместо досадашњег Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности.

Тиме ће бити омогућено да средства буду доступна и грађанима, како за набавку енергетски ефикасних производа тако и за унапређење енергетске ефикасности стамбених зграда, будућу да су у претходном периоду средства из буџетског фонда додељивана јединицама локалне самоуправе.

То ће, како наводе у ПКС, подстаћи инвестиције које ће допринети смањењу потрошње енергије у свим секторима, смањењу негативног утицаја сектора енергетике на животну средину, односно на климатске промене и побољшању стандарда грађана.

Foto: pixabay.com

Србија данас