Почетак » Вести » Србија » САМ: Потребна нам је економска офанзива

САМ: Потребна нам је економска офанзива

Српска асоцијација менаџера подржала нови пакет економских мера за очување радних места и повећање инвестиција

Српска асоцијација менаџера сматра да је нови пакет мера као помоћ привреди за санирање последица пандемије вируса Ковид-19 дошао у правом тренутку, јер је сада најважније да се сачувају радна места, пре свега у малим предузећима, да привредна мора да крене у економску офанзиву, да се проналазе нови извори финансирања раста, да се подстакне привреда да одговори на већу тражњу, прво домаћу, а онда и регионалну, па и светску. Као највећи допринос привреди истиче се брза и ефикасна и општа вакцинација.

„Добри менаџери препознају се по томе што умеју да планирају, да су дисциплиновани у спровођењу плана и да умеју добро да преговарају. Потребно је да повећамо потенцијал за приватне инвестиције које ће доћи из приватног сектора. Држава треба да се задужује и да што више обезбеђује инфраструктуру и општи раст, а ми као привреда да добијемо помоћ да та наша структура задужености буде таква да нам олакша и да нам омогући што већи ниво инвестиција. Уколико будемо инвестирали више него раније, ми ћемо из ове кризе изаћи јачи и то је оно што нам дугорочно обезбеђује раст“, каже Слободан Ђиновић, члан Управног одбора Српске асоцијације менаџера.

Српска асоцијација менаџера истицала је све време пандемије важност очувања радних места.

„Нове мере нам у периоду вакцинације практично чувају радна места и подржавају пре свега, оне који су најугроженији, оне најмање. У том смислу сад полако треба да уђемо у неку врсту транзиције кроз гарантне шеме и кроз друге облике финансирања да пробамо да одговоримо на све изазове“.

Највећа помоћ привреди је да почнемо да се враћамо у нормалне привредне и животне токове.

„Ми смо имали кризу понуде у првом моменту, кроз то смо прошли првим пакетом мера сада имамо ситуацију да назиремо почетак повећања тражње. Нове мере треба да сачувају наше потенцијале да можемо да одговоримо тражњи. Пакети који ће уследити после овога морају да буду практично диверзификација и портфолио различитих начина финансирања нашег раста и то је оно што би требало да буде сада фокус у наредном периоду“, истакао је Ђиновић.

Извор: БИЗЛајф