Почетак » Вести » Србија » КВАЛИТЕТ ГОРИВА У СРБИЈИ: Одговара Директиви ЕЗ о квалитету
pixabay.com

КВАЛИТЕТ ГОРИВА У СРБИЈИ: Одговара Директиви ЕЗ о квалитету

ТЕЧНА горива која производи НИС-ова Рафинерија нафте у Панчеву, као и нафтни деривати који се точе на бензинским пумпама, а увезени су у Србију, испуњавају критеријуме Директиве Енергетске заједнице о квалитету горива, кажу у Министарству рударства и енергетике.

„Квалитет горива који се производи у НИС-у у Рафинерији нафте Панчево у потпуности је усаглашен са обавезама које проистичу из Директиве Енергетске заједнице о квалитету горива“, кажу у министарству поводом изјаве директора Секретаријата Енергетске заједнице Југоисточне Европе Јанеза Копача изречену на онлајн састанку са члановима скупштинског Одбора (Црне Горе) за економију, објавила је Енергија Балкана.

По питању нафтних деривате Копач је рекао: „Правни пропис из подручја течних горива који важи у Енергетској заједници је Директива о квалитету горива и ту морам да будем веома позитиван. Црна Гора је једина чланица Енергетске заједнице која је пренела и имплементирала све делове те директиве“.
У Србији нафтне дервате производи НИС у рафинерији у Панчеву, а на бензинским пумпама ове компаније и бензинским станицама које су под европским брендовима ОМВ, МОЛ, Лукоил, ЕКО Сербиа (подружница Хеленик Петрола) и Петрола, као и приватних, домаћих нафтних компанија се поред течних горива произведених у Србији точе и деривати увезени из рафинерија у околним земљама, цланицама ЕУ, које раде по стандардима ЕУ.

„Квалитет горива у Србији је у потпуности усаглашен са одредбом Директиве о квалитету горива, као и поступак мониторинга квалитета горива, који се спроводи од 2015. године“, кажу у министарству.

Такође, наводе да је Србија је у великој мери пренела одредбе ове Директиве у национално законодавство.
Директива о квалитету горива обухвата ширу област од самог квалитета, као што је обавеза стављања биогорива на тржиште, коју смо, такође, успешно пренели у српско законодавство у 2019. години, са одложеном применом од 1. јануара 2022. године.

Једина преостала обавеза је повезивање ове директиве са новом директивом о обновљивим изворима енергије, у смислу обавезе снабдевача горива да имају одговарајуће уштеде у емисијама гасова.

То ће бити решено након доношења новог Закона о обновљивим изворима енергије чији нацрт је у поступку јавне расправе, и његових подзаконских аката, као и усаглашавања рада нашег министарства и министарства надлежног за питања животне средине.

Новости