Почетак » Вести » Друштво » Економија » Фолксваген и Мајкрософт ЗАЈЕДНО до аутономне вожње

Фолксваген и Мајкрософт ЗАЈЕДНО до аутономне вожње

Произвођач аутомобила Фолксваген и софтверска компанија Мајкрософт најавили су сарадњу на убрзавању развоја система за аутономна возила.

Ове две компаније већ неколико година сарађују на развоју система за умрежавање, али сада ће сарадњу проширити и на аутономну вожњу.

Идеја је да Фолксваген обједини своја решења на системима за аутономну вожњу са Мајкрософтовим Азур клаудом како би створили концепт Платформе за аутономну вожњу (Аутоматед Дривинг Платформ – АДП).

Као и други произвођачи аутомобила, Фолксваген има велике планове да се прошири у сферу дигиталне мобилности. Како би били конкурентни на том пољу, потребно је да развију технологију у оба правца – умрежавање аутомобила и аутономну вожњу.

Још од прошле године у Фолксвагену су почели да развијају свој оперативни систем (ВW.ОС) за повезивање аутомобила у јединствену мрежу путем Цар.Софтwаре јединице.

Међутим, као и код других произвођача аутомобила, чини се да су још увек далеко од система аутономне вожње.

С обзиром на то да развој технологије аутономне вожње захтева управљање огромним количинама података, у Фоксвагену наводе да ће се ослањати на Мајкрософтова решења, систем вештачке интелигенције и базе података.

Ово партнерство би требало да смањи трајање развојног циклуса са месец на недељу дана.

Овим се Фолксваген придружио листи других произвођача аутомобила који су недавно увидели да им је потребна техничка подршка у развоју аутономних, умрежених, па чак и инфотејнмент система.

Џенерал моторс и Круз су се недавно такође, удружили са Мајкрософтом са истим намерама. У међувремену, Форд је недавно објавио одлуку да ће његове системе од 2023. године покретати “Андроид ауто” платформа.

Извор: РТС/Бизлајф