Почетак » Вести » Србија » Удружење радника на интернету: Не знамо ко су фриленсери који су похитали да плате порез
Фото јутјуб

Удружење радника на интернету: Не знамо ко су фриленсери који су похитали да плате порез

Удружење радника на интернету одговорило је данас министру финансија Синиши Малом да не знају ко су „фриленсери који су похитали да плате порез“, јер је анкета коју су они организовали на фејсбуку показала да 98,8 одсто људи не прихвата предлог Владе Србије за плаћање пореза.
Под условом да фриленсер има стабилну зараду и једнаке приходе, тренутни порески модел значи да ће наредних 10 година плаћати 50 одсто своје зараде. Ми, пак, знамо да нико ко живи од фриленс послова то не може да прихвати, а то смо вам саопштили и на преговорима, наводи се у писму.

Јасно је, додају у Удружењу, да Пореска управа није обавештавала, нити спроводила пореску контролу прихода из иностранства све до прошле године, када сте се напрасно сетили да бисте на овај начин могли пунити буџет.

Можете ићи редом по филијалима и питати пореске службенике колико су се бавили овим и да ли и сада знају како да опорезују физичка лица, све до средине прошле године када су поједине филијале Пореске управе добиле задатак и упутства како да то раде, које платформе да проверавају, од којих банака да траже податке, и, најважније, који обрачун да примењују, наводи се.

Понуда Владе односи се на плаћање пореза и доприноса за текућу и претходних пет година. Као што знате, ми законски не остварујемо право на стаж ни уназад, ни унапред, актуелни закони нам то не омогућавају.

Наводите да је понуда Владе изузетно повољна и да ће „онај који је месечно зарађивао 200 евра сада имати дуг од 3.000 евра уместо 5.000 евра. Да ће месечна рата дуга наредних 10 година износити само 3.000 динара, илустровало је Удружење изјаву Малог.

Питамо вас, истиче се у писму, како је добра понуда да неко ко зарађује само 23.500 динара месечно, испод минималца, наредних десет година плаћа дуг од 3.000 динара и текуће обавезе које износе 7.500 динара.

Рекли сте још и да је највећи број фриленсера „организован као предузетник“, а прошле године је уведен Тест самосталности који већина фриленсера не пролази, те се не могу регистровати као предузетници, подсећа се у обраћању Малом.

Једноставно речено, у тренутном законском и пореском оквиру нас нема. Нема модела за нас.

Још једном тражимо да покушате да схватите ко су фриленсери и једноставно урадите оно што су све друге земље урадиле – законски регулишете наш положај, закључује се у писму.

Фото јутјуб

Данас