Почетак » Вести » Србија » Туристичке агенције траже помоћ Владе Србије за дјачке екскурзије

Туристичке агенције траже помоћ Владе Србије за дјачке екскурзије

Туристичке агенције затражиле су од Владе Србије да дозволи дјачке екскурзије и рекреативну наставу, одложене због епидемије корона вируса, јер родитељи траже да им агенције врате новац које оне немају.

Власник агенције „Соник“, Предраг Јаковљевић рекао је за Бету да не могу да врате новац родитељима јер су део аконтације за екскурзије и рекретивну наставу уговорену прошле, 2019. године, проследили хотелима и превозницима, а они су тај новац уложили у реновирање и возила.

„Имамо уговоре са тридесетак школа за неколико хиљада дјака, за реализацију рекреативне наставе и екскурзија чија је вредност око 150.000 евра, а блокирани смо јер не можемо ни да изведемо путовања, ни да вратимо новац“, рекао је Јаковљевић.

Додао је да ће, по Уредби о заменском путовању, тај новац, ако се не реализују аранжмани, туристичке агенције морати да врате у јануару 2022. године.

Он је рекао да очекује од Владе Србије помоћ да би се нашао начин да се реализују дјачка путовања јер друга путовања у Србији нису забрањена, а појавиле су се и агенције које нуде деци „летње кампове“.

По речима Зорана Сердара, власника новосадске агенције „Фантаст“ која има аранжмане за екскурзије 6.000 дјака, уговорена путовања у иностранство су прошле године замењена домаћим.

„Хотели којима смо проследити новац не враћају га, а ми смо дужни да га почетком наредне године вратимо ако се не изведу путовања тако да је општи колапс“, рекао је Сердар.

Директор туристичке агенције „Еуротурс“ из Ниша, Милан Петковић, апеловао је на Владу Србије и њен Кризни штаб да надју начин да деца иду на рекреативну наставу која је у оквиру школског програма и на екскурзије.

„То су послови уговорени још у септембру 2019. године, а реч је о хиљадама дјака који би били смештени углавном у посебним објектима који су сада затворени“, објаснио је Петковић.

По речима директора „Гранд турса“ из Новог Сада, Петра Кнежевића, та туристичка агенција је уговорима о јавним набавкама дужна да реализује путовање и смештај за око 5.000 деце.

„Морали смо авансно да платимо смештај дјака, неким хотелима чак и више него што су школе уплатиле, а реч је о резервацијама за 35.000 дана“, рекао је Кнежевић.

Нови магазин