Почетак » Вести » Србија » ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ТУЖБИ ПРОТИВ БАНАКА: Понуђено решење за преоптерећеност парничних одељења судова

ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ТУЖБИ ПРОТИВ БАНАКА: Понуђено решење за преоптерећеност парничних одељења судова

АЛУМНИ клуб Правосудне академије (АКПА) поздравља предузете напоре да би био решен горући проблем преоптерећености парничних одељења Првог и Трећег основног суда у Београду, у којима се овог месеца делегира, односно уступа одређени број предмета другим основним судовима, мање оптерећеним.

АКПА ипак напомиње да је за системско решење проблема потребно изменити процесне одредбе о месној надлежности судова.

До делегирања предмета дошло је захваљујући одлуци Врховног касационог суда, који је уважио захтеве поступајућих судија ова два суда, схвативши да је угрожено право грађана на правично суђење у свим грађанским поступцима. АКПА указује да ће после фебруарског уступања надлежности доћи до извесног растерећења судова, али проблем преоптерећености у Београду је системски и тако мора да буде и решаван.

– До преоптерећености београдских судова довеле су десетине хиљада тужби грађана из целе Србије против пословних банака, чија се седишта налазе у Београду. Зато треба изменити процесна правила тако да се месна надлежност судова одређује искључиво према пребивалишту грађана, а не према седишту пословних банака. Тако би грађани заштиту права могли да остварују пред судом надлежним за територију њиховог пребивалишта, који им је и физички ближи, а грађанима престонице не би било повређивано право на суђење у разумном року, не само у споровима са пословним банкама, већ у читавом низу других парница – наглашава АКПА и позива Владу да предложи такве законске измене. У супротном, београдски судови опет ће бити једнако затрпани као сада.

Новости