Почетак » Вести » Србија » У Србији почела исплата увећаних пензија за 5,9 одсто

У Србији почела исплата увећаних пензија за 5,9 одсто

Пензионерима у Србији из категорије запослених данас је почела исплата пензија за јануар увећаних за 5,9 одсто, према „швајцарској“ формули, односно у складу са растом бруто домаћег производа (БДП) и инфлације.
Војни пензионери и пољопривредници увећану пензију добили су 5. фебруара.

„Увећане пензије добија око 1,7 милиона пензионера, што је сјајна вест за наше најстарије, за које је претходна година због здравствене ситуације била посебно тешка. Швајцарска формула на најреалнији начин осликава стање у привреди и захваљујући њој пензије расту на потпуно реалним основама“, навео је у саопштењу министар финансија Синиша Мали.

Подсетио је да су пензије од 2014. године увећане за око 29 одсто.

Мали је рекао да ће вакцинација дати додатни оптимизам да ће се живот нормализовати, али и да ће домаћа економија бити медју најуспешнијима, што је темељ за даљи раст животног стандарда, односно раст плата и пензија.

Додао је да ће до петка бити познати детаљи новог пакета подршке грађанима и привреди.

„Држава ће издвојити огроман новац, јер је планирано проширење обима подршке на иницијативу председника (Србије) Александра Вучића“, казао је Мали.

Како је објаснио, три пута по 50 одсто минималне зараде добиће и велика предузећа, осим банака и финансијских институција, а у оквиру секторске подршке још по један минималац биће опредељен за запослене у угоститељству, туристичким и рент а кар агенцијама, као и хотелијерима.

 

Данас