Почетак » Вести » Србија » Пореска упозорава на обавезе и камате, предузетници кажу – нема новца

Пореска упозорава на обавезе и камате, предузетници кажу – нема новца

Пореска управа у Србији упозорила је привреднике који су прошле године прихватили помоћ државе да им се одложе порези и доприноси на зараде запослених за четири месеца, да ће им се ако закасне један дан, зарачунати цео износ дуга са каматом.
Рок за уплату прве рате пореза и доприноса доспева сутра, 10. фебруара и то ће, према речима заступнице удружења Заштитник предузетника и привредника Милене Амон бити нови ударац привредницима.

Држава је прошле године због пандемије вируса корона кроз два пакета помоћи привреди одложила порезе и доприносе на зараде запослених за четири месеца до фебруара ове године и омогућила да се плате у 24 месечне рате.

„Многи немају ни посла ни новац и доспеће ове рате ће многе фирме ‘сахранити’“, рекла је Амон.

Додала је да се у време прихватања државне помоћи очекивало да ће се пандемија завршити до средине године и да ће се пословање нормализовати.

Истакла је да држава не одговара на захтеве привредника да се одложени порези отпишу, а да су многе државе у Европи у виду помоћи додељивале бруто плате, односно нису тражиле да на додељене нето плате послодавац плати порезе и доприносе.
Амон је рекла да ће код уплате пореза бити и техничких проблема јер се четири рате уплаћују на различите позивне бројеве и ако се погреши вероватно ће се третирати као закашњење у отплати.

Директор туристичке агенције Сабра травел Владимир Влахо рекао је да има тешкоћа у обезбеђењу новца за одложене обавезе јер криза траје дуже него што се могло претпоставити.

„Одлагање пореза и доприноса била је прошле године велика олакшица, али како се пандемија није завршила и посла нема, очекивали смо да се та одлука о помоћи ревидира и обавезе отпишу“, рекао је Влахо.

Додао је да је, у ситуацији када нема посла, свака сума пара оптерећење и да су то, највећим делом обавезе које се односе на раднике којима су обезбедјиване плате иако није било посла због чега су крајем године отпуштени.„Пре пандемије смо имали 50 радника и морали смо да отпустио 95 одсто“, рекао је Влахо.

Каматица