Почетак » Вести » Србија » Фарса је коначно прекинута, али нема разлога за еуфорију – ово је тек први корак ка оздрављењу

Фарса је коначно прекинута, али нема разлога за еуфорију – ово је тек први корак ка оздрављењу

Оптужени су доказли, својим херојским ставовима и одбијањем да се повинују притисцима једног ауторитарног режима или да са њим праве утилитарне компромисе , како је слобода, пре свега, ствар личног избора свакога од нас, а не нешто што се поклања или добија.

Фарса је коначно прекинута, и целокупни безбедносно-правосудни матрикс у Црној Гори је ресетован на фабричко подешавање, тј. враћен на сам почетак, казао је историчар Владимир Добросављевић, коментаришући пресуду Апелационог суда, у случају такозваног државног удара.

’’Својственост човека није да живи слободан у слободи, већ слободан у затвору’’
К. Малапарте, Техника државног удара, 1936.

Фарса је коначно прекинута, и целокупни безбедносно-правосудни матрикс у ЦГ је ресетован на фабричко подешавање, тј. враћен на сам почетак. Само тако се може гледати на одлуку Апелационог суда, да поништи првостепену пресуду у предмету тзв. ’’Државни удар’’, и врати га Вишем суду, али са потпуно измењеним судским већем.

На овај начин, како истиче Добросављевић, усвојен је захтев бранилаца оптужених, и на колико-толико достојанствен начин институције судске власти су се извукле из једног од највећих скандала и афере, коју модерна Европа није видела још од пада два тоталитарна система, нацизма и комунизма.

„Да се све то догађало на неким другим просторима, рецимо ободима западне цивилизације попут Африке или Латинске Америке, где постоје склоности ка диктатурама и хунтама, као прихватљивом концепту управљања над државом и друштвом, и за које немамо толику емоционалну везаност као за средину са којом делимо историјске и политичке процесе али и културолошке те бар делом идентитетске вредности, овај случај би попримио хумористичку ноту“, истакао је Добросављевић и додао:

Оптужница, извођење доказа, сведоци, тужиоци, судије, сви они би деловали као актери неког водвиља или авангардног уметничког перформанса. Умногоме, они и подсећају на неке од скечева Летећег циркуса Монти Пајтона, са њиховим субверзивним, карикатуралним и декоструктивистичким исмејавањем појединаца, структура и феномена који важе за ауторитете.
На жалост и срамоту свих нас који претендујемо да живимо по либералним нормама и стандардима, ова апсурдна представа, која вређа здрав разум сваке личности чији се ИQ не спушта до граница након којих је неопходна посебна нега, дешавала се пред нашим очима, и конкретним људима и њиховим најближима је уништила године живота.

Владимир Добросављевић

Гледали смо како се гомила, несувислих измишљотина, неинтелигентних конструкција и бесмислених будалаштина, вољом политичке моћи претвара у оптужницу, чији је циљ да се на најбескрупулознији начин обрачуна са политичким противницима последњег ауторитарног режима у Европи, не водећи при том рачуна, колико ће недужних у свему томе да страда.

По његовим ријечима, све је подсећало на бездушну логику функционисања из антиутопијског дела Франца Кафке, ’’Процес’’, када никаква логичка или здарворазумска аргументација не може да промени структурни механизам чији је коначни циљ не само да некога осуди, већ да га понизи и сломи, како би се сваки покушај отпора обесхрабрио.

Кроз аферу ’’Државни удар’’, тадашњи режим у Подгорици, желео је да демонстрира своју моћ како, чак и када више нема већинску подршку грађана, може да спречи сваку политичку промену. Знајући добро трендове које су им показивала истраживања јавног мњења, они су пар месеци унапред развијали сценарио и припремали инфраструктуру како би ескивирали неизбежни изборни пораз. За тако нешто била им је потребна радикална акција којом би се обрачунали са водећом политичком алтернативом, Демократским фронтом и њиховим лидерима, али и да додатно стигматизују и дехуманизују, највећу препреку за претварање државе у њихов лични посед, а то је српски народ у ЦГ. Подсетимо, чак и под таквим, потпуно нерегуларним околностима, ДПС је имао мање посланика од опозиције, и већ тада би изгубио власт, да им није било помоћи од њихових клијентелистичких странака из редова мањих етничких заједница.
Све што се потом догађало, наглашава Добросављевић, требало је да демотивише сваки покушај отпора и тежњи за променама, према владајућем картелу који је самопрокламовано сматрао да је он једини позван да одлучује о прошлости, садашњости и будућности ове земље и њених грађана. Срећом то се није догодило, пре свега држањем и храброшћу главнооптужених у овом римејку хитлеровских или стаљинистичких процеса, где је унапред све требало да буде познато, и злочин, и кривци, и казна. Нјихова борба за правду и истину, директни је потпорни стуб на који се ослонио потоњи свенародни покрета за одбрану свог идентитета и фундаменталних институција, што је резултирало победом на парламентарним изборима, дакле првом променом власти демократским путем у историји ЦГ.

Због свега што се дешавало, нема разлога за било какву еуфорију или тријумфализам након одлуке Апелационог суда. То је тек први корак у оздрављењу и ослобађању институција на којима треба да почива црногорско друштво. Следећи је да се пред закон изведу и процесуирају свих актери који су учествовали у оваквој дијаболичној злоупотреби државних структура. Нјихова судбина треба да послужи као драстичан пример будућим поколењима шта се дешава са онима који се непријатељи слободе. Потом разоткрити инспираторе и налагодавце у овом злочиначком подухвату, као и све оне који су помагали у његовој реализацији.
Оптужени су доказли, својим херојским ставовима и одбијањем да се повинују притисцима једног ауторитарног режима или да са њим праве утилитарне компромисе , како је слобода, пре свега, ствар личног избора свакога од нас, а не нешто што се поклања или добија. Због њих, због потреба грађана и читавог региона, да ЦГ постане уређена, стабилна и перспективна земља, оно што је сада неопходно да би се то остварило, најбоље симболизују императивни стихови једног од најбескомпромиснијих бендова са ових наших простора, Дисциплина кичме,
ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРАВДУ! ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ИСТИНУ!

na

ИН4С