Почетак » Вести » Србија » Зашто сајберкриминалцима рад од куће иде наруку?
morguefile.com

Зашто сајберкриминалцима рад од куће иде наруку?

Пандемија коронавируса донела је много промена у начину живота и рада целом свету, а томе су се, сем грађана и послодаваца, прилагодили они који лове у мутном.
Наиме, у свим државама препоручено је да се омогући рад од куће, а приметан је пораст куповине из фотеље, преко интернета.

Та ситуација, односно употреба технологија у пословном и свакодневном животу у последњих годину дана је допринела да сајбер криминал, који није новина, процвета, речено је на недавно одржаном виртуелном панелу „Партнерства и заштита“, преноси Дневник.
Сајбер криминалци не оперишу у физичком свету и пандемија коронавируса њихов посао није омела, напротив, може се рећи да им је само помогла, рекла је директорка јединице за дигитални криминал у компанији Мајкрософт Ејми Хоган-Бурни. Прелазак на рад од куће, додала је, променио је ИТ структуру.

Пре су сви запослени били на једном месту, на истом серверу и лакше је било обезбедити их, а сада је радно окружење расформирано и запослене је много теже заштити од напада сајбер криминалца, који су веома вешти и немилосрдни и стално траже начине за примену нових техника како би били успешнији, указала је Хоган-Бурни.

Иако нису променили механизме напада, сајбер криминалци су променили начине на које људе варају, односно пандемија им је дала много више канала комуникације с потенцијалним жртвама, истакнуто је на овом скупу. На почетку пандемије су користили страх и упућивали мејлове и поруке с “пхисхинг” доменима, а потом су прешли на рестрикције које су уведене широм света у вези са путовањима и информације о развоју нових вакцина. Тако су се сајбер криминалци укључили у геополитичка збивања зарад веће добити, а оваквим нападима су се служили зарад сајбер шпијунаже компаније и крађе поверљивих информације.

Обично се за откуп информација тражи одређени износ у биткоинима, које корисник треба да уплати на рачун који је само привремено направљен у те сврхе. Информације које се краду су подаци о преносима средстава, бројеви рачуна фирме с лозинкама и све што је вредно једној компанији, напомиње Ејми Хоган-Бурни.
Према подацима Интерпола, сајбер криминал знатно је порастао за време пандемије, пре свега збг веће употребе кућних рачунара и мрежне инфраструктуре, што је помогло сајбер криминалцима да повећају број напада како би повећали добит. Пре пандемије, ови криминалци су морали сами да обезбеде инфраструктуру, а сада смо им, у неку руку, помогли.

Велики проблем је настао када су коришћењем дарк wеб-а и инфраструктуре приватних корисника сајбер криминалци почели да упадају у државне системе широм света. Највише проблема на почетку пандемије било је приликом набавке заштитне опреме, а сада при набавци вакцина. Постоји велики број људи спремних да преваре, истакао је директор за сајбер криминал у Интерполу Крег Џонс и додао да, иако се због пандемије наш свет и начин рада променио из корена, систем рада сајбер криминала није се променио, јер они одувек раде од куће.

Опрез при онлајн куповини

Када се купује онлајн, указали су учесници овог панела, увек је неопходна велика опрезност, а најбоље је куповати од проверених продаваца и никоме не давати поверљиве податке везане за банковне рачуне. Како су указали панелисти, већина продавница прешла је на онлајн продају, а много је купаца који робу наручују, а да пре тога не провере од кога. Нажалост, све је више случајева крађе новца – али и празног рачуна, који сајбер криминалци испразне пошто им је купац/корисник дао број рачуна, па чак и шифру.

morguefile.com

Дневник/ Б92