Почетак » Вести » Србија » Влада и Пореска управа објавили на веб страницама понуду за раднике на интернету

Влада и Пореска управа објавили на веб страницама понуду за раднике на интернету

Влада Србије објавила је на свом званичном сајту, као и на веб страници Пореске управе, предлог наплате пореза на доходак који су данас одбили представници Удружења радника на интернету, за све који би на тај начин желели да регулишу те обавезе.
Како је наведено у саопштењу кабинета премијерке Ане Брнабић, предложено је да се радницима на интернету (фриленсерима) обустави поступак наплате пореза на доходак до измена закона које би биле усвојене до 1. маја ове године.

Предложено и да се нормирани трошкови признају у висини од 43 одсто остварених прихода и да се омогући исплата обавезе из претходног периода на 120 рата, однодно 10 година, без обрачуна камате.

У саопштењу је наведено да би неплаћени порез у износу 5.000 евра у претходних пет година по предложеном моделу био умањен на 3.000 евра, што би у динарској противвредности уз отплату на 120 рата без камате био износ од 3.000 динара месечно.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је ово изузетно коректна понуда Владе Србије, која би оне који зарађују на овај начин увела у легалне токове без нарушавања пореског система државе, а са друге стране не би оптеретила њихов месечни буџет.

„Он је истакао и да се на овај начин штите угрожене категорије, те да се не штите они који су зарађивали огромне своте новца коцкајући се на интернету и издавајући луксузне виле, на које се предлог не односи“, пише у саопштењу.

Додаје се да су представници Владе предложили и да се радници на интернету укључе у радну групу која се бави израдом новог закона који ће регулисати нестандардне, односно флексибилне облике рада, како би се на прави начин дефинисао њихов статус, права и обавезе.

„Предлог Владе Републике Србије усмерен је ка томе да се на прави начин, без урушавања постојећег пореског система, и без обесхрабривања оних који већ плаћају порез држави, изађе овој групи људи у сусрет“, наводи се у саопштењу.

Председник Удружења радника на интернету Миран Погачар рекао је агенцији Бета после састанка у Влади Србије да су разговори о наплати пореза на доходак фриленсера завршени без договора и оценио предлог као „катастрофалан“.

Он је додао да је понуђено једино да се отписом камата на обрачунати дуг и повећањем нормираних трошкова са 20 на 43 одсто делом смањи обрачунато пореско задужење.

morguefile.com

Бета/ Данас