Почетак » Вести » Србија » БИТКОИН КАО СВЕТСКИ НОВАЦ Шта требате да знате пре него што ваш новац уложите у криптовалуте!

БИТКОИН КАО СВЕТСКИ НОВАЦ Шта требате да знате пре него што ваш новац уложите у криптовалуте!

Вести о томе како биткоин „пробија рекорде“ свакодневно објављују светски и домаћи медији, посебно од почетка године. Према неким проценама вредност ове криптовалуте могла би да расте и до неколико стотина хиљада долара. Али шта све то заправо значи и како можете да инвестирате у „дигитални новац“?
Вести о томе како биткоин „пробија рекорде“ свакодневно објављују светски и домаћи медији, посебно од почетка године. Према неким проценама вредност ове криптовалуте могла би да расте и до неколико стотина хиљада долара. Али шта све то заправо значи и како можете да инвестирате у „дигитални новац“?

Криптовалуте су прошле далек пут од почетног скептицизма, до препознавања значаја и регулације у све већем броју земаља. И Србија је недавно донела Закон о дигиталној имовини чија примена почиње од средине године.

Према процени Александра Матановића, консултанта из области дигиталних валута и генералног директора компаније ЕЦД, која се осим трговином криптовалутама бави и едукацијом, у Србији је између 0,5% и 1% људи у неком тренутку „рударило“ криптовалуте.

– Наравно, то не значи да сви они и даље то активно раде – истиче Матановић за еКапију.

Како функционишу криптовалуте и шта издваја биткоин?

Криптовалуте су новац који је независтан од централних банака или било којих других институција. Постоји искључиво у дигиталној форми и тим новцем углавном управљају сами корисници, а не њихов креатор, објашњава наш саговорник.

– Биткоин од других криптовалута издваја цена, снага инфраструктуре, популарност, као и чињеница да му је творац непознат. Иначе, што се тиче самог начина функционисања, не постоји ништа што специјално издваја Биткоин у односу на остале – додаје.

Реч је о децентрализованим системима у којима корисници врше обраду трансакција, као и проверу њихове валидности.

– Постоји алгоритам који обезбеђује да нико не може да „превари“ систем и тиме се спречава злоупотреба иако не постоји ниједна централна институција која контролише функционисање система – наводи Матановић.
„Рударење“ или трговина на берзи?

Док је у централизованим системима обично нека институција или компанија задужена за одржавање техничке инфраструктуре неопходне да би систем функционисао, код криптовалута ту техничку инфраструктуру обезбеђују „рудари“.

– Они свој хардвер ставе на располагање мрежи и за то бивају награђени новогенерисаним јединицама криптовалуте. Дакле, уместо да је хардверска инфраструктура централизована, као што је то случај у већини система, код криптовалута, инфраструктуру чине хиљаде умрежених рачунара широм света који учествују у процесу „рударења“ – објашњава наш саговорник.

На питање да ли препоручује куповину криптовалута на берзи или „рударење“, одговара да зависи од личних преференција, али да је за тзв. копање потребно и додатно ангажовање.

– Зависи ко шта воли. У принципу је куповина много лакши и елегантинији начин да се дође до криптовалута од рударења, где је осим иницијалне инвестиције потребно и доста додатног ангажовања – каже Матановић.

Додаје да свако ко жели да инвестира у криптовалуте треба да зна да је то, као и свака друга инвестиција, нешто где може и да се заради и да се изгуби.

– Пре инвестирања неког иоле већег износа, препоручио бих да се човек упозна са биткоином и евентуално купи неку мању количину и тако без великог ризика из прве руке тестира како то функционише.

Закон о дигиталној имовини регулише и плаћање криптовалутама

Према његовим речима, Закон о дигиталној имовини који је недавно усвојен, пре свега је донео јасна „правила игре“ у област која је до скоро била неуређена и где је постојала велика доза правне неизвесности.

– Као најпозитивније ствари, издвојио бих могућност финансирања пројеката кроз издавање дигиталних токена, као и могућност за правна лица да на уређен начин послују са криптовалута, било да се ради о наплати у криптовалутама или инвестирању у њих.

У Србији плаћање критовалутама није забрањено, али није још потпуно уређено. То ће се догодити када Закон почне да се примењује.

Матановић истиче да је дугорочно велики оптимиста када је тржиште криптовалута у питању, али додаје да развојни пут свакако неће бити лак.

– Историја криптовалута је пуна успона и падова и то ће се неминовно наставити и у будућности. Такође, верујем да ће већина нових финансијских производа и услуга у будућности долазити управо из ове области, јер је због својих специфичности изузетно погодна за иновације – закључује наш саговорник.

Ало