Почетак » Вести » Србија » АВИОНСКИ МОТОРИ ИЗ ПАЗОВЕ: Немачка компанија МТУ Аеро Енџинс АГ у марту започиње изградњу погона, у првој фази посао ће добити 400 радника

АВИОНСКИ МОТОРИ ИЗ ПАЗОВЕ: Немачка компанија МТУ Аеро Енџинс АГ у марту започиње изградњу погона, у првој фази посао ће добити 400 радника

КОМПАНИЈА за производњу софтвера, делова и мотора за авионе, МТУ Аеро Енџинс АГ из Минхена ће у другој половини марта почети градњу фабрике у Новој Пазови.

Први радници требало би да почну са радом у новим погонима за око годину дана од почетка градње и тада ће 400 до 500 њих добити уговоре на неодређено време. Како, за „Новости“, истиче председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић, ово ће бити једна од највећих инвестиција последњих деценија у Срему.

– Земљиште на ком ће се градити хале компаније МТУ припада држави, тако да ту нисмо имали никаквих проблема око експропријације – говори Радиновић. – Објекти ће бити изграђени код базена, у близини раскраснице Нова – Стара Пазова на 25 хектара. У плану је да радови почну за месец и по дана, а да производња почне у марту 2022. године. Изградња овог гиганта авио-индустрије готово ће искоренити незапосленост у нашој општини, пошто је она тренутно свега три одсто. Овде ће бити посла и за становнике околних места који гравитирају према Старој Пазови, пре свега за житеље Пећинаца, Руме, Земуна, Батајнице и Инђије.

За намену отварања велике фабрике, држава Србија ће немачком инвеститору поклонити земљиште вредно 6,25 милиона евра за изградњу погона за одржавање и поправку ваздухопловних мотора и пратеће услуге. Инвестиционим пројектом наведено је улагање од 4,8 милиона евра за инфраструктурно опремање земљишта, 45,9 милиона евра оквирно је резервисано за пројектовање и изградњу производних капацитета, а 50,2 милиона је вредност планираног улагања у нову опрему.
За рад у новим погонима биће потребно више од 100 висококвалификованих људи, за шта смо већ одвојили два одељења у Техничкој школи, како би млађи кадар био адекватно обучен – истиче Радиновић. – Када пројекат буде комплетно завршен биће изграђено неколико хала чија ће површина бити од 30.000 до 50.000 метара квадратних. Немци су пажљиво бирали локацију, а ми смо понудили најбоље услове. Крајњи циљ је да буде запослено од 1.800 до 2.000 људи, што су невероватне бројке. За нашу општину, али и читав сремски крај ово значи много и тек ће се видети бенефит отварања овакве фабрике, која иначе послује у сто земаља света.
МТУ се обавезао да изгради објекат, односно да инвестира у основна средства минимум 100.900.000 евра до краја 2025. године.

Новости