Почетак » Вести » Србија » Сусрет Владике и команданта у Врњачкој Бањи!

Сусрет Владике и команданта у Врњачкој Бањи!

Умировљени владика СПЦ Атанасије Јевтић и један од херцеговачкох ратних команданата Боро Антељ срели су се данас у Врњачкој Бањи. Владика је дошао у једну штампарију у овом граду где је предао рукопис своје најновије књиге. Командант Антељ је дошао наменски да посети свог старог пријатеља.

Стари пријатељи су се поново срели И дуго разговарали о многим актуелним темама који муче Србију и Србе, укључујући и највеће од свих српских питања – питање Косова и Метохије. Осим ексклузивних фотографија Афера објављује И делове бриљантних биографија ове двојице људи, које много тога повезује осим манастира Тврдоша и Херцеговине.

Пресвети владика

Атанасије је рођен је 8. 1. 1938. године у селу Брдарица код Шапца. Завршио је богословију у Београду (у генерацији са Амфилохијем и Лаврентијем). Уписао је Богословски факултет 1958. године, замонашен је 3. децембра 1960. године. Дипломирао је на Богословском факултету јуна 1963. године, а следеће 1964. године одлази на Теолошку академију на Халки (Турска) а потом на Теолошки факултет у Атину. Ту је одбранио докторску тезу из догматике на тему „Еклсиологија Апостола Павла по Светом Јовану Златоустом“. У јесен 1968. године одлази у Париз, где најпре наставља богословске студије на Институту Светог Сергија и даље усавршава знање француског језика. После проведене једне године изабран је за професора на Институту. Наредне три године је предавао Увод у богословље и Патрологију са Аскетиком, а последњу годину предавао је и Историју цркве византијског периода. Вратио се из Париза 1972. године и од тада је на Богословском факултету СПЦ у Београду низ година предавао Историју хришћанске цркве, неко време Историју српске цркве, а 1987. изабран је за редовног професора Патрологије. Биран је за декана Богословског факултета 1980. — 1981. и 1990-1991. године. Током рада на факултету, објавио је око стотину научних радова.

Крајем 1983. године Атанасије Јевтић у часопису „Православље“ започиње објављивање фељтона „Од Косова до Јадовна“, у којем акцентује страдања српског народа у разним временима и разним деловима Југославије. Фељтон прво детаљно описује случајеве напада Албанаца на Србе на Косову, малтретирање монаха, силовања монахиња, итд, поредећи проблеме Срба на Косову са геноцидом над Србима у НДХ. У периоду 1980-их Јевтић је подржавао успон Милошевића, посебно након посете Косову Пољу 27. марта 1987. године када је косовским Србима поручио „Нико не сме да вас бије!“
Библиографија

Тешко је пружити чак и најскромнији увид у библиографију радова владике Атанасија, али било би вредно споменути његову Патрологију, затим зборнике студија и чланака: Бог се јави у телу, Духовност Православља, Живо предање у Цркви, Загрљај светова, На путевима отаца И и ИИ, Трагање за Христом, Философија и теологија. Ту су и веома запажени преводи: Књиге макавејске, Псалтир итд. Посебно ваља споменути паралелни превод Књиге постања са старохебрејског и старогрчког језика са коментарима. Епиксоп Атансије је такође познат и као преводилац дела Светих Отаца. Споменућемо његове преводе: Дела апостолских ученика, Празничне беседе Св. Григорија Богослова и Беседе Св. Јован Дамаскина.

Предавања

Учествовао је на многобројним домаћим и међународним скуповима из области црквене историје, филозофије, теологије и хришћанске културе. Аутор је бројних књига, студија, чланака, огледа и беседа. Објавио је многе преводе са старогрчког, старословенског, хебрејског, француског, руског и других језика.
Јунак, командант и борац!

Боро Антељ, херој одбране Коњица и Херцеговине, је човек чије име ће памтити многе будуће генерације. Овај истински јунак је међу првима стао у одбрану свог народа, свог огњишта и своје отаџбине супротставивши се злочиначкој и фашистичкој идеологији Алије Изетбеговића која је одговорна за смрт више од сто хиљада људи.

Боро Антељ је симбол отпора, човек који је стао пред много, много моћнијег и бројнијег агресора и окупатора са јединим циљем – да заштити цивилно становништво и заустави терор муслиманских војника. Био је ратни командант 2. лаке пешадијске бригаде Херцеговачког корпуса Војске Републике, човек брилијатне и завидне каријере. Боро је био и остао борац, човек из народа, скроман и добродушан а у исто време неустрашив, храбар и упоран! И сам је током Другог светског рата изгубио велики број чланова своје породице.

Афера /Г.К.