Почетак » Вести » Србија » Цена нафте незадрживо расте, шта можемо да очекујемо у Србији?

Цена нафте незадрживо расте, шта можемо да очекујемо у Србији?

Цена нафте на светском тржишту поново је у успону, а као главни разлози наводе се делимичан опоравак привреда од последица пандемије, као и придржавање договора земаља чланица ОПЕЦ-а које су утврдиле количине нафте које ће производити у наредном периоду.
Јуче је северноморска нафта Брент порасла за 1,30 долара или 2,3 одсто, на 57,65 долара за барел, трећи дан заредом. Америчка „лака“ нафта WТИ поскупела је за 1,25 долара, такође за 2,3 процента, на 54,80 долара по барелу. Стручњаци предвиђају да ће цена Брента достићи 63 долара до друге половине ове године и наставити раст до 65 долара до првог квартала 2022. Такође, Голдман Сакс процењује да ће северноморска нафта већ до јула ове године стићи до цене од 65 долара за барел, што би практично био скок од скоро 20 одсто.

Поред тога, на српском тржишту се очекује и повећање акциза на гориво, пошто је Удружење нафтних компанија Србије 12. јануара саопштило да би акцизе на деривате нафте могле ускоро да буду увећане за 1,3 одсто, јер су толико званично порасле и цене у 2020. години.

Све ово довољан је разлог за бригу српских возача, који очекују да ће у наредном периоду цене горива у нашој земљи ићи навише, у складу са скоком главних фактора који утичу на формирање ценовника. Неизвесно је колико би то поскупљење могло да буде, али досадашње искуство показује да би требало очекивати да литар буде скупљи бар за неколико динара.

Ако цене нафте на светском тржишту у међувремену достигну процењене суме, то значи да би гориво могло да буде још скупље најесен, од септембра, када се те цифре буду прелиле на наше тржиште.
Акцизе и светско тржиште

А литар безоловног бензина на српским пумпама данас се креће око 138 динара, док литар евродизела кошта око 147 динара. Ако дође до увећања акциза за 0,7 до 0,9 динара по литру, како гласи рачуница Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), уз већи издатак и за ПДВ, цена горива би само по овом основу могла да порасте за око један динар по литру.

С друге стране, процене су да би се и раст цене барела на светском тржишту врло брзо могао прелити на цене у Србији. Прецизну рачуницу није могуће извести, али је познато да се преливање дешава у року од два до три месеца.

Искуства показују и да значајнији раст цене горива на светском тржишту доноси и раст у Србији од бар неколико динара.

Када ће почети примена нових акциза још увек је неизвесно, јер нове акцизе објављује влада, као и датум њихове примене. На пример, прошле године је примена нових акциза због пандемије одложена за 1. јул, али су зато 2019. године нове акцизе објављене крајем јануара, а почеле су да се примењују од 1. фебруара.

Небојша Атанацковић, сувласник једне нафтне компаније, истиче да финална цена горива на пумпама доста зависи од цене сирове нафте, која прилично осцилира.

„О некој дугорочној прогнози кретања цена треба размишљати тек када прође пандемија и када се стабилизује и привреда и саобраћај, када се живот колико-толико врати у нормалу“, оцењује наш саговорник.

Блиц бизнис