Почетак » Вести » Србија » Нови трендови на тржишту некретнина које је донела корона

Нови трендови на тржишту некретнина које је донела корона

Претходна година била је изазовна, пуна промена и прилагођавања, а стални боравак код куће изменио је начин на који живимо и радимо, из корена. У условима пандемије животни простор свима је морао да постане мултифункционалан и преко ноћи се претворио у канцеларију, школу, простор за спорт, простор за одмор.

Научили смо колико нам је драгоцено да имамо кутак само за себе, а више него икад почели смо да ценимо звук тишине и миран сан. Са овим новим потребама и услед других фактора на врло специфичном тржишту некретнина у Србији, након кратког застоја у пролеће, дошло је до раста продаја и куповина станова током 2020. године за чак 20 одсто. Предвиђања су да ће се тренд алокације и промене животног простора широм света наставити у овој години.

Што се тиче информација какве се некретнине траже и купују, нови светски трендови упућују на то да су се жеље и преференције оних који трагају за новим станом значајно промениле. “Опен спаце” концепт ће полако, али сигурно “отићи у пензију”, управо због немогућности изоловања у затворене просторије, у тренуцима када нам је то потребно. На неким тржиштима, потражња за луксузним становима замењена је тражњом за кућама са двориштем, на ободима града. Са друге стране, у одређеним земљама сеоска домаћинства су хит и потражња за њима је нагло скочила.

Брига о здрављу такође је утицала на глобалне трендове у некретнинама, па многе породице при тражењу новог дома високо на листи приоритета имају близину савремених и вискоквалитетних здравствених центара.

Убрзана дигитализација свих пословних процеса у 2020. години довела је до тога да се куповина и продаја стана могу обавити уз мањи број састанака и физичког контакта, а нове технологије омогућују да одређени простор погледамо и без одласка на адресу.

Они који трагају за подршком приликом куповине куће или стана су у доброј позицији, будући да су услови за реализацију стамбених кредита тренутно веома повољни. Каматне стопе бележе рекордно ниске вредности, а трошкови за обраду кредита нижи су него пре, те је ова опција веома атрактивна за различите циљне групе, како породице, тако и појединце.

Када доносимо важне животне одлуке каква је куповина дома, свима нам је потребан ослонац и поуздан партнер, а у случају стамбених кредита то је понуда Војвођанске банке. Немања Мајдов, члан Олимпијског тима Србије, поручује да је у таквим тренуцима кључ у правој подршци. Све информације потражите на следећем линку.

Извор: БИЗЛajф