Почетак » Вести » Свет » Дамаск направио договор са Курдима

Дамаск направио договор са Курдима

Сиријске демократске снаге (СДФ) и влада у Дамаску постигле су споразум о укидању опсаде СДФ-а у владиним четвртима градова Хасака и Камишли у источној Сирији, наводе извори.
СДФ је почео да спроводи споразум док је у квартима Таје и Халко у Камишлију почело повлачење опсаде. Отворен је главни пут који омогућава кретање аутомобила и цивила.


Према изворима, током јучерашњег дана одржано је неколико састанака руске стране и лидера СДФ-а како би се гарантовало спровођење споразума. Циљ је био да се оконча двадесетодневна опсада насеља под контролом владе, која трпе недостатак хране, воде и других залиха.

Извори су јавили да је СДФ под америчким упутствима наметнуо опсаду ових подручја у Хасаки и Камшлију. Вашингтон покушава да поткопа присуство сиријске војске и владе у областима Џазире, где су америчке снаге присутне и умешане у пљачку нафтних и гасних ресурса са СДФ-ом.
Раније су активисти у Хасаки и Камшлију упозорили на хуманитарну катастрофу коју је изазвала опсада СДФ-а. СДФ јединице су чак спречиле улазак цистерни са водом и камиона са брашном. То је резултирало заустављањем рада пекара и недостатком хране у околини.

Правда