Почетак » Вести » Србија » Биоразградиви стиропор најбоља технолошка иновација у 2020.

Биоразградиви стиропор најбоља технолошка иновација у 2020.

Победник такмичења „Најбоља технолошка иновација у 2020. години“. у категорији „Реализоване иновације“ је тим „Сома“ из Крушевца и Књажевца, који је направио биоразградиви стиропор „Биопортин“.

Другопласирани је тим „ХеликоСтоп“ са иновацијом „ХербЕЛИКО“ из Новог Сада, док је трећепласирани тим „Занус“ из Ваљева са иновацијом „Иновативна продукцијска роботика“, наводи се на сајту Владе Србије.

У категорији „Иновативне идеје“ награду за најбољу студентску иновацију добио је тим „Антикорозивни“ са инвенцијом „Производња еколошки прихватљивих антикорозивних средстава за добијање индустријских премаза“ са Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Такође, у категорији „Иновативне идеје“ награду за најбољи средњошколски тим добио је тим „Вах“ Гимназије „9. мај“ из Ниша за иновацију „Виртуелна аналитичка хемија“.

Награде је уручила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Маријана Дукић Мијатовић.

Дукић Мијатовић је поручила да је у предузетништву и иновацијама будућност и да је важно да то буде имплементирано у стратешки документ – стратегију за развој науке, која ће бити усвојена ове недеље.

– Имаћемо стратегију која ће важити до 2025. под мотом “Моћ знања“, а када смо смислили тај мото мислили смо управо на овакве иноваторе на које смо данас поносни – нагласила је она.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава од 2005. године, а од 2007. укључени су и иноватори из Републике Српске. На прошлогодишњем такмичењу укупно је било пријављено 150 иновативних решења са укупно 536 учесника.

Такмичење се одвија у организацији Министарстава просвете, науке и технолошког развоја Србије, а реализује га Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Партнери у организацији су Привредна комора Србије (ПКС) и Радио-телевизија Србије (РТС). Победник такмичења добио је награду у вредности од 1.000.000 динара, док је укупан наградни фонд био 6.000.000 динара.

Пријављивање за 2021. годину је у току, а рок за пријаву иновативних идеја за средњошколце и студенте је 15. март, док је за категорију са реализованим иновацијама рок 5. мај.

Екапија