Почетак » Вести » Србија » Упркос онлајн настави већина академаца у домовима

Упркос онлајн настави већина академаца у домовима

У објектима Установе Студентски центар „Београд”, чији је укупни капацитет око 10.500 места, тренутно борави око 7.000 младића и девојака. – Све собе имају могућност коришћења интернета.

Одмор је прошао и студенти су се вратили својим обавезама на факултету, тако да се, како кажу из Установе Студентски центар „Београд”, већ од 11. јануара свакодневно бележи све већи број академаца који су у студентским собама.

– Тренутно у 14 студентских домова борави око 7.000 студената. Тај број незнатно осцилира из дана у дан јер неки од њих у дому бораве само док им трају обавезе на високошколским установама и враћају се кући, док је један број студената константно присутан – кажу из ове установе која академцима пружа кров над главом.

Укупни смештајни капацитет ове установе је око 10.500 места, тако да статистика показује да је већина академаца, упркос онлајн настави због пандемије вируса корона, ипак одлучила да остане у домовима.

– Студенти у свим собама имају могућност коришћења интернета, што им олакшава праћење онлајн наставе. Радује нас што су наши корисници проценили да су и у овој епидемиолошкој ситуацији домови безбедно место за живот. Упркос свему, ни интересовање бруцоша за место у студентском дому ни ове школске године није било смањено, док је код студената старијих година студија примећен благ пад интересовања за смештај у студентском дому у односу на раније године – поручују из Студентског центра „Београд”.

Они додају да је академцима који су остали у Београду на располагању 11 од укупно 14 студентских ресторана, односно да не раде само мензе које се налазе на Фармацеутском, Пољопривредном и Факултету драмских уметности. Осим што свакодневно припремају оброке за студенте, вредне теткице из мензи већ дуже време припремају и око 1.500 оброка дневно за пацијенте у „Арени”, као и за лекаре у другим смештајним јединицама.

– Уколико примете неке од симптома ковида 19, студенти би требало да се јаве лекарима Респираторне амбуланте Студентске поликлинике, у Улици проте Матеје 29, који дежурају 24 сата. Уколико се процени да студент има симптоме, одмах се и тестира, а они који добију негативан резултат могу да се врате у своје собе. Уколико налаз буде позитиван, није им дозвољен повратак у колективни смештај, тако да неки од њих одлазе кући, неки код пријатеља или родбине у приватни смештај у Београду, а студенти који немају могућност да оду било где, смештају се у Стационар Студентске поликлинике или у хостел „Краљ Александар Први”, посебан смештајни капацитет Установе Студентски центар „Београд” који тренутно ради као привремена ковид болница – подсећају из Студентског центра и додају да је студентима који су били позитивни на корону повратак у дом могућ само уз потврду лекара.

Због одговорног понашања запослених, али и самих академаца, ситуација у домовима, ни у једном тренутку, тврде, није измакла контроли нити је била алармантна. Изоловањем оболелих спречавано је даље ширење, а важно је, кажу, и то што су сви корисници домова до сада били асимптоматски случајеви, са лакшом клиничком сликом.

– Стање у Студентском центру „Београд” је и сада стабилно, присуство ковида 19 је потврђено код веома малог броја студената и сви се осећају добро. У привременој ковид болници сада нема ниједног пацијента и надамо се да ће тако и остати – истичу из ове установе и подсећају да су у њиховим објектима и даље на снази све прописане мере заштите.

Политика