Почетак » Вести » Србија » Кесе које чине Београд лепшим местом за живот

Кесе које чине Београд лепшим местом за живот

Последњих месеци све више људи уместо пластичних кеса са собом у радњу носи платнени цегер и тако помаже заштити животне средине. Није мали број ни оних који желе да дају и већи допринос. Они су се редакцији Енергетског портала обратили у жељи да сазнају како би могли да се укључе у програм рециклаже.

Један од програма који води Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа“ дуги низ година спроводи се под називом „Еко-кеса за чистији град“ а његов циљ је да грађанима омогући да што више отпада, који је могуће рециклирати, ставе у процес рециклаже.

Пријава за учешће у програму је врло једноставна – довољно је да одете у погон „Градске чистоће“ на општини на којој живите у периоду од 6 сати ујутру до 13:30 сати и да понесете рачун Инфостана са собом. Када се једном пријавите не морате понављати читав процес из године у годину јер се пријава аутоматски обнавља и остаје трајно забележена.

Више од 15.000 београдских домаћинстава је већ узело учешће у овој акцији.

У акцији учествује свих десет београдских општина (Нови Београд, Земун, Чукарица, Савски венац, Раковица, Врачар , Звездара, Стари град, Вождовац и Палилула) које су у надлежности предузећа.
Шта конкретно треба да урадите?

Грађани су дужни да изнесу еко-кесе до 10 часова (увече) испред својих домова у терминима у којима се прикупљају „еко-кесе“ у трећој смени, односно у првој смени до 06:30 часова. Важно је напоменути да јединствени бар код који добијете у погону, налепите на сваку кесу појединачно.

Распоред скупљања кеса је следећи:

-ГО Нови Београд и ГО Вождовац понедељак (трећа смена – Пиносава, Бели поток, Рипањ, Јајинци)
-ГО Земун уторак (трећа смена)
-ГО Чукарица среда (трећа смена)
-ГО Савски венац и Раковица четвртак (трећа смена)
-ГО Врачар и Звездара петак (трећа смена)
-ГО Стари град и Палилула субота ( прва смена, централни део)
-ГО Вождовац и Палилула недеља (прва смена, Палилула лева обала: Борча, Овча, Крњача), ( трећа смена – Вождовац централни део)

Кеса од 120 литара довољна је за одлагање рециклабилног отпада за једну седмицу, па сте тако са 24 кесе снабдевени током периода од шест месеци.
Шта се одлаже у „Еко-кесе“?

-Папир: картонске кутије (без лепљиве траке, пластике и стиропора), браон картон (без лепљиве траке), картонске кесе, свеске, новине, часописи, коверте, тетрапак кутије од сокова и млечних производа
–МЕТ амбалажа: алуминијумске лименке од пића
–ПЕТ амбалажа: провидне пластичне боце од напитака, провидне боце од јестивог уља и затварачи
Шта се не одлаже у „Еко-кесе“?

-Индиго папир, фотографије и фото папир, науљени и прљави папир
-Убруси, папирне марамице и тоалет папир
-Испражњене конзерве од месних производа, воћа и поврћа, металне тубе, алат, жица, челичне траке, метални затварачи, дозери или спеј дозе од боја и лакова
– ПС чаше од пића или од јогурта, пенасти ПС (стиропор), безбојна чиста фолија од ЛДПЕ, остале врсте пластике или мешане пластике
-Непровидне боце од средстава за личну и кућну хигијену

Након што „Градска чистоћа“ сакупи кесе, оне се одвозе у „Погон за прикупљање и промет секундарних сировина“ у Вишњичкој улици.
Попуст на одношење смећа

Уколико месечно изнесете четири попуњене „Еко-кесе“ остварујете право на 20 одсто попуста на услугу одношења смећа са уплатнице Инфостана. Зато је важно залепити бар кодове, јер се уз помоћ њих прати количина кеса у које сте правилно одложили отпад.

Марија Милошевић из „Градске чистоће“ каже да се акција сваке године успешно спроводи уз велико одобравање грађана престонице, и да запосленима овог предузећа једини проблем представљају „секундарци“ (сакупљачи секундарних сировина) који знају када су термини скупљања отпада па често односе кесе, пре него што до радници „Градске чистоће“ дођу до њих. Нажалост, решење за тај проблем није у њиховој надлежности.

Општина Врачар је имала симпатичну и корисну акцију у склопу пројекта „Еко патрола“ када је постављала еко-холдере са биоразградивим кесама да би грађани имали олакшан приступ кесама за одлагање измета кућних љубимаца.

Уколико имате неке недоумице или питања везана за акцију „Еко-кеса за чистији град“, можете позвати број Инфо центра „Градске чистоће“ – 011/3314002, сваког радног дана од 7 до 15 часова.

Јована Цанић/Биф