Почетак » Вести » Србија » Престало да ради 200 туристичких агенција

Престало да ради 200 туристичких агенција

БЕОГРАД – Удружење туристичких агенција Србије (УТАС) саопштило је да је до сада престало да ради око 200 агенција због кризе коју је изазвала пандемија и упозорило да ће се тај број повећавати јер Министарство финансија и даље избегава да помогне, иако су међу делатностима које бележе највеће губитке.

У саопштењу се подсећа да заменска путовања и повраћај новца путницима зависе од опстанка агенција и да је зато још важније да туристичке агенције добију бесповратна средства како би очувале пословање.

Не разумемо зашто држава избегава да помогне онима који бележе губитке веће од 90 одсто, а од њих зависи и повраћај новца грађанима који су уплатили путовања пре почетка кризе, наводи УТАС.
Према подацима Агенције за привредне регистре, од 15. марта су избрисане 94 агенције, од чега 20 организатора путовања, док прекид рада бележи 105 привредних субјеката, међу којима је 10 организатора путовања.

У УТАС-у очекују да се проблеми повећају у фебруару када стиже плаћање одложених пореза и доприноса, које агенције не могу да плате јер не раде већ скоро годину дана.

Због тога Удружење поново апелује да се тај дуг отпише, да се додели једнократна помоћ, као и другим угроженим категоријама, и да се убрза одобравање кредита из Фонда за развој чије седнице поново стагнирају.

Поздрављамо мере којима је држава помогла градским хотелима и најавила субвенције за превознике, јер је и њихово пословање угрожено, али очекујемо да се уваже и наши аргументи који су базирани на билансима и чињеницама о губицима, наводи се у саопштењу УТАС-а.

РТВ