Почетак » Вести » Србија » Друштвене мреже у епицентру ГејмСтоп – Редит лудила
Фото јутјуб

Друштвене мреже у епицентру ГејмСтоп – Редит лудила

Акције друштвених мрежа на Вол Стриту падају.
Ова индустрија се налази у епицентру ГејмСтоп – Редит лудила и мада трговци свакодневно иду на платформе друштвених медија како би изнели своје виђење ситуације на берзи, акције Твитера и Фејсбука нису у петак успеле да издрже притисак.

Твитер је пао за 2,0 посто током трговинске сесије, мада је прошлу седмицу завршио са добитком од 5,0 процената, а Фејсбук је изгубио 2,5 посто вредности, док је на недељном нивоу потонуо за 6,0 одсто, пре носи ЦНБЦ.
Акције Фејсука су закључене у петак на 258,33 долара, а аналитичари сматрају да ће тонути и дубље, можда и до нивоа од 223 долара, што би отприлике био губитак од 14 процената.

Тржишни посматрачи овакав развој ситуације приписују нереду који је на берзи изазвала група аматера са друштвене платформе Редит.

О чему се тачно ради?

Наиме, група учесника на Редитовој подстраници „ВолСтритБетс“ проценила је да су велики играчи на Њујоршкој берзи, односно неки хеџ фондови, намерно потценили акције компаније ГејмСтоп, која се бави продајом компјутерских игара и која се већ дуже време налази у незавидној финансиској ситуацији.

Одлучили су да крену с кампањом наговарања малих улагача да заједно напумпају цену акције ГејмСтопа, тако шро ће покренути велкии талас куповине деоница те фирме.

Оно што нико није очекивао био је масован одзив инвеститора-аматера, којима се игра против Вол Стритра учинила забавном а и привлачном, зато што ће, ако успеју, научити памети хеџ фондове који су, кладећи се на ниску цену акције ГејмСтопа, очекивали да извуку добит, наводи Виктор Вресник, уредник у Јутарњем листу.

.Резултат масовног одзива био је драматичан скок цене ГејмСтопове акције која је за три недеље порасла са 18 на 347,51 долара.

Хеџ фондови су своју трансакцију с ГејмСтопом базирали на такозваном трговању на краткој позицији – трговање позајмљеним акцијама, које на основу краткорочног уговора морају да врате на одређени датум ономе од кога су позајмили.

То значи да су хеџ фондови позајмљивали акције ГејмСтопа од брокера, затим их прво продавали у очекивању да ће им цена пасти да би их потом откупили по нижој цени, остварену разлику у цени ставили себи у џеп, и у утврђеном року вратили акције ономе ко им их је уступио.

Рачунали су при томе на умерен пад цене ГејмСтопа, јер су сви показатељи наговештавали да ће се акција те компаније спустити са 18 на 15 долара.

А онда се умешала група ентузијаста са Редита која је, купујући акције ГејмСтопа преко платформе „Робинхуд“, погурала њихову цену навише за преко хиљаду посто у односу на ону на коју су се искусни играчи из хеџ фондова обавезали да исплате на дан истека терминског уговора.

Фонд који је на ГејмСтопу планирао да умерено заради, на дан исплате се нашао 13 милијарди долара у минусу, и био је присиљен да покрене стечајни поступак.

Зашто на акцију инвеститора-аметера Редита није реаговао регулатор финансијског тржишта? Зато што нико није прекршио правила, каже Вресник.

„Актери са Редита су потез одиграли јавно, без повлашћеног приступа информацијама, без увезаних интереса, јер пре акције коју су покренули они сами нису били деоничари ГејмСтопа. Прва намера им је била да укажу на накарадност система где цена акције може триком да заживи самостално, независно од животу компаније издавача, а онда и да заради, што је легитимно“, објашњава он.

Додаје да постоји класичан начин на који раде велики играчи с Вол Стрита. Основ је, каже, увек у промоцији властитог портфеља на великим глобалним конференцијама (Давос, ММФ, СТО…), на вечерама с партнерима, потенцијалним клијентима, а онда и презентацији тако прикупљеног знања државним званичницима. Једном када цела прича заврши на „Блумбергу“, ЦНБЦ-у и Фајненшел Тајмсу, посао се може сматрати обављеним, а цена њихове робе осигураном.

„Ништа друго нису урадии ни ‘штребери’ с Редита“. Представили су свој став јавности, објаснили зашто ГејмСтоп сматрају потцењеним и позвали улагаче да им се придруже. Једино што то нису урадили у Давосу или Вашингтону, него у читаној алтернативној групи на Редиту. Оно што је Твитер направио политици, када је аматерима омогућио директан утицај на врх, Редит је у протекле три недеље направио Вол Стриту“, закључује Вресник.

Б92