Почетак » Вести » Србија » Пријава за помоћ државе у априлу

Пријава за помоћ државе у априлу

МИНИСТАР финансија Синиша Мали рекао је да ће пријављивање за нови пакет помоћи грађанима почети у априлу.

Истиче да пакет економских мера предвиђа да сви пунолетни грађани до краја године добију по 60 евра, пензионери још 50, односно 110 евра. Целокупни пакет који укључује и привреду сада износи 235 милијарди динара, ако буду укључена и велика предузећа стићи ће се до суме од 250 милијарди, поручује Мали.

Синиша Мали је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је један део великог пакета економске помоћи усмерен ка свим пунолетним грађанима.

– Ми ћемо током ове године у две рате исплатити укупно 60 евра, првих 30 евра следи у мају, других 30 евра у новембру, при чему ће наши најстарији суграђани добити додатних 50 евра у септембру – навео је Мали.
Најавио је да ће се са пријављивањем кренути у априлу, а начин ће бити исти као и прошле године.

– Ко се пријави за првих 30 евра, аутоматски ће добити и других 30 евра. Није потребно два пута се пријављивати – објаснио је министар.

– Наши најстарији суграђани добиће додатних 50 евра, укупно 110 евра помоћи за оне за које сматрамо да су и најугроженији – истакао је Мали.
Пакет мера усмерен и на привреду

Нагласио је да је један део економског пакета усмерен на привреду.

– Ићи ћемо са три пута по 50 одсто минималне зараде за сва микро, мала и средња предузећа, предузетнике. Једина недоумица је за велика предузећа, радимо на анализама, колико има предузећа и да ли и њих да укључимо у 50 одсто минималне зараде. Да видимо колико су били угрожени, колико имају пад перформанси, колико запослених имају и да донесемо исправну одлуку има ли смисла и на који начин њима помоћи – рекао је Мали.

Истиче да ова помоћ покрива март, април и мај.
– Исплата следи у априлу за март и наредна два месеца- рекао је Мали.

Поред тога, наводи, биће и секторске помоћи за оне за које су истраживања показала да су најугроженији – то су аутопревозници.

– Њима ћемо у периоду од шест месеци исплаћивати 600 евра по аутобусу. Они су најмање посла имали услед ограничења путовања, тако да идемо са том секторском помоћи – нагласио је министар.

„Биће проширена гарантна шема за 60 милијарди динара“
Навео је да ће бити проширена постојећа гарантна шема за 60 милијарди динара.

– Та се шема од две милијаде евра прошле године показала изузетно успешном, ту су предузећа из Србије повукла већ око 1,6 милијарди. Ми смо продужили важење те гарантне шеме и сада додајемо још 500 милиона евра. Још додатна ликвидност, додатна обртна средства – објаснио је Мали.

Најавио је и још једну гарантну шему, истиче да су у преговорима са банкама да ниво гаранције према банкама држава повећа како би оне биле спремне да дају кредите и онима који у много лошијем положају.

– Укупна вредност овог програма 235 милијарди динара, уколико будемо укључили и велика предузећа стиће ћемо до цифре од 250 милијарди. Свеобухватан програм који је усмерен ка онима којима је помоћ потребна – каже Мали.

Истакао је да је држава на прави начин реговала и прошле године пакетом мера, као и да су то рекле и међународне финансијске институције. „Србија неће прекидати помоћ док траје криза“, поручује Мали.

„Наплата боља него што смо очекивали, приходи у јануару већи“

Навео је да је за јануар планирано негде око 101 милијарду динара прихода, а изгледа да ћемо имати проходе од 110 милијарди.

– Много боље наплата иде него што смо очекивали и планирали, привредна активност у Србији постоји – рекао је министар.

– Не само да нам је стопа незапосленисти девет одсто у трећем кварталу, дакле немамо оне црне сценарије затварања фабрика и масовног отпуштања као у великом броју других и много развијенијих земаља, имате стопу пада БДП-а најнижу у Европи, наша економија се показала веома отпорном и одрживом када је криза у питању, али имате и један податак са којим сада први пут излазим – наплата бруто ПДВ-а у 2020. у односу на 2019. је за пет одсто већа – истакао је Мали.

Додао је да је наплата нето ПДВ-а за 30,4 већа прошле године него 2019.

– Да ли бисмо такав резултат имали да нисмо помогли привреду, да нисмо са 100 евра помогли грађане? Па наравно да не бисмо – каже Мали.

– Прошле године са економским пакетом највећи терет кризе је преузела држава, преузели смо и да се задужимо и да нађемо додатне резерве у нашем буџету и са шест мијарди довели до тога да нам је наплата ПДВ-а већа него у 2019. години, а имали смо и затварање 45 дана и разна ограничења – нагласио је Мали.

„Индустријска производња у децембру за 4,1 одсто већа него 2019.“

Изнео је и податак да је идустријска производња у Србији у децембру 2020. за 4,1 одсто већа него у децембру 2019. године.

– Хоћемо да будемо још бољи, да држава сада када има резерве држимо макроекомосмку стабилност под контролом, јавни дуг нам је у односу на БДП под контролом, нећемо прећи тих 60 одсто никако – рекао је Мали.

– Апсолутно имамо све под контролом, новца имамо, вероватно ћемо имати суфицит у буџету у јануару и полако скупљамо довољно резерви у нашем буџету да изађемо са овим програмом и да подржимо оне којима је та помоћ најпотребнија, а то је наша мала привреда, а ако укључимо и велика предузећа то ће бити целокупна привреда – додао је Мали.

Указао је да због тога са оптимизмом гледају и на крај године.

– У буџету имамо 330 милијарди динара за инвестиције, граде се ауто-путеви, Србија ће бити једина у Евроипи која ће имати шест нових ауто-путева који се граде, имамо исплату повећаних плата у јавом сектору, веће су и пензије, повећана је минимална цена рада – рекао је Мали.

– Ми смо поноснио на то и идемо на то да додатно ојачамо нашу привреду и додатно помогнемо нашим суграђанима… Радимо на великим инвестицијама и хоћемо да додатно покажемо да је Србија јака, имамо новца и хоћемо да подстакнемо даљи раст наше еконимије – закључио је министар.

Фото јутјуб

Информер