Почетак » Вести » Србија » Какве цене нас очекују ове године на летовању?
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Какве цене нас очекују ове године на летовању?

Усаглашавање протокола за улазак српских туриста у Грчку тек би требало да уследи, али се цене летовања већ полако појављују у понудама туристичких агенција, оних најоптимистичнијих које се надају доброј летњој сезони. Слична ситуација је и са црногорским летовалиштима, пошто нам за улазак у ову земљу од скоро нису потребни негативни ПЦР тестови.

Познаваоци прилика оцењују да ће цене вероватно бити нешто ниже ако се границе раније отворе, односно да ће аранжмани бити нешто скупљи ако се буде чекао последњи тренутак за међудржавни договор. Тренутно су цене у Грчкој углавном сличне прошлогодишњим или нешто ниже, до 10 процената, а таква ситуација је и у суседној Црној Гори.
Дакле, цене смештаја на омиљеним дестинацијама српских туриста у Грчкој нису се много промениле у односу на прошлу годину. За десетодневни боравак углавном би требало да издвојите сличну суму или нешто мање, од 5 до 10 процената, али је за најтраженије термине у јеку сезоне (јул-август) и даље потребно спремити и до 600 или 700 евра за 10 ноћења у двокреветној хотелској соби.

Цене смештаја се тренутно крећу од 30 евра по особи за 10 дана на Лефкади почетком јуна, до 600 евра на Скиатосу и у Полихрону у јулу и августу.

У предсезони, у другој половини маја, 10 ноћења на Халкидикију са аутобуским превозом из Београда могу се наћи већ од 70 евра, а уколико кренете својим колима можете платити и само 30 евра по особи.

На Тасосу почетком јуна можете провести 10 дана за 75 до 85 евра, док ће вас боравак у вили у Ставросу, у истом термину, коштати око 100 евра. Ако ипак одлучите да дођете у августу, мораћете да спремите 225 евра.

У Ханиотију 10 дана летовања у вили коштаће вас у јуну између 105 и 175 евра.
Хотелијери и власници смештаја углавном истичу да су објекти потпуно спремни за пријем гостију у новим околностима, да се редовно одржавају и дезинфикују, као и да се поштују све препоручене епидемиолошке мере.
За кафу од 2,5 до 5 евра

Што се тиче ванпансионских трошкова, кафа се у зависности од летовалишта до летовалишта, али и врсте и престижа објекта, може попити за 2,5 до 5 евра. Просечна цена стандардне марке пива је од 3 до 4 евра, а коктели се крећу од 6 до 10 евра. Вода је око 50 центи за флашицу или 1,5 евро за литар у тавернама.
Што се тиче гироса, просечне цене су око 2 до 3 евра, а пицу можете појести за 6 до 10 евра у зависности од дестинације. Цене воћа и поврћа су приближне српским ценама, док је месо незнатно скупље.

Прошле године је сет лежаљки и сунцобрана у баровима на Халкидикију коштао 5 евра, што је било упола јефтиније него годину дана раније. Већих промена не би требало да буде ни ове године.

Ипак, туристички радници који већ годинама организују летовања у Грчкој истичу да је ова земља још увек у некој врсти локдауна, односно полицијског часа, јер раде само најнеопходније институције. Зато препоручују путницима да се о актуелним ценама распитају и непосредно пред полазак на летовање.
Власници апартмана ове године опуштенији

Како истичу наши саговорници, чини се да су власници хотела и апартмана у Грчкој ове године нешто опуштенији, пошто се надају и посети туриста из земаља ЕУ којима је већ дозвољено путовање (Бугарска, Румунија).

Ана Николић, власница туристичке агенције “Никана” на Тасосу, каже да је њена агенција од власника смештаја затражила цене још у новембру.

„Како би власници изашли у сусрет многобројним српским туристима који годинама бирају исте дестинације, а многи од њих и исте хотеле и апартмане, за наше туристе постоји могућност резервације смештаја без обавезног уплаћивања депозита, све до тренутка када се буде знало да ли ће моћи да уђу у Грчку или не, односно до отварања граница“, објашњава саговорница „Блица“.

Она додаје да је око 30 процената власника смештаја одмах послало своје ценовнике и цене су исте као прошле године или нешто ниже, за 5 до 10 одсто. Још око 20 одсто власника је послало цене после нове године и оне су такође исте или нешто мало ниже.

„То нам говори о томе да они очекују добру сезону“, истиче наша саговорница и додаје да и грчки премијер Мицотакис, као и министар туризма Харис Теохарис у свим својим обраћањима наглашавају да очекују добру туристичку сезону, да је Грчка безбедна земља, као и да неће бити условљавања туриста за улазак у земљу и да вакцине неће бити предуслов.

„То је сигурно један од значајних разлога зашто хотели и апартмани држе цене. Једноставно очекују да сезона буде добра“, оцењује Ана Николић, уз напомену да су дестинације које највише занимају наше туристе (Халкидики, Солунска регија, Тасос) истовремено и регије које привлаче румунске и бугарске туристе.
Цене у Црној Гори

Крајем маја у приватном смештају на црногорском приморју можете провести 10 дана за 120 до 150 евра. Тако се крећу цене у Херцег Новом, Сутомору, Улцињу.
У Будви, Тивту или Бару можете наћи смештај у вили од 180 евра за 10 дана па навише, док апартмани у Будви у јуну коштају од 36 евра за ноћ, мада је просек око 45 евра.

Ноћење у хотелима у овом граду кошта од 65 евра, али се највећи број понуда креће око 100 евра. Цене у јулу су око 10 до 20 евра скупље.

У Херцег Новом ноћење у хотелу у јулу кошта од 55 евра, док се апартмани могу наћи и за 40 евра за ноћ.

Цене хране и пића се још нису претерано промениле, мада туристички радници кажу да ће све зависити од тога како крене сезона. За сада кафу на плажи можете да попијете у просеку за два евра, као и пиво. Пасту или рижото ћете у ресторанима платити између седам и 10 евра, док јела са месом или морским плодовима коштају нешто више.

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Блиц