Почетак » Вести » Србија » Брза трака за путовања: Грчка уводи сертификат о вакцини
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Брза трака за путовања: Грчка уводи сертификат о вакцини

Грчки премијер Киријакос Мицотакис позвао је Европску унију да уведе дигиталне сертификате о вакцинацији како би олакшала путовања унутар блока и помогла туристичку индустрију катастрофално погођену пандемијом коронавируса.
Локални медији преносе да је Грчка почела да издаје дигиталне сертификате о вакцинацији за своје грађане који приме вакцину против короне, помоћу којих могу да се крећу без рестрикција између региона, а очекује се да ће исте погодности имати и путници који са сличном потврдом уђу у земљу.

Мицотакис је поново позвао ЕУ да уведе сличан сертификат унутар целе Уније и тако поједностави путовање по блоку. Он је нагласио да је идеја иза сертификата да се створи “брза трака” која ће олакшати путовања вакцинисаним Европљанима и неће их делити у две категорије.

“Кроз ширу употребу договореног и стандардизованог дигиталног сертификата о вакцинацији поново можемо да се отворимо, оживимо туризам и омогућимо нашим грађанима да се крећу слободно и без рестрикција из земље у земљу”, рекао је он.

“Људи ће са правом питати да ли ће то довести до ограничавања кретања? Не, неће. Не треба мешати сертификат о вакцинацији са пасошем. Наш циљ није да поделимо Европљане у две категорије – оне који су вакцинисани и они који нису. Уместо тога, желимо да створимо брзу траку за оне који имају дитигално стандардизовани сертификат”, рекао је он.

Мицотакис је навео и да онима који желе да путују али се нису вакцинисати треба то омогућити уз поштовање одређених правила попут ПЦР тестирања пре путовања, брзих тестова по доласку и карантина тамо где буде потребно.

Грчки премијер је овај план представио на виртуелном састанку ЕУ лидера прошле седмице, али је доношење те одлуке ипак одложено за наредне састанке када се буде знало више о ефикасности вакцина и о томе да ле ће оне спречавати преношење вируса.

Грчка је започела вакцинацију Фајзеровом вакцином 27. децембра.

Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

Нова