Почетак » Вести » Србија » У СРБИЈИ ВЛАДА ПОМАМА ЗА ВИКЕНДИЦАМА: Спремни да издвоје огромну своту новца, најскупља била ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

У СРБИЈИ ВЛАДА ПОМАМА ЗА ВИКЕНДИЦАМА: Спремни да издвоје огромну своту новца, најскупља била ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

Најскупља викендица у 2020. је продата на Космајском венцу.
У Србији и даље влада права јагма за викендицама.

Најновији извештај РГЗ показује да је тражња била већа и до 40 одсто у односу на прошлу годину, а да су најскупље куће за одмор куповане на Златибору.
Велика тражња за викендицама у Србији, до које је дошло у пролеће 2020. када је наступио први талас пандемије корона вируса, крајем прошле године донекле се смањила. Ипак, у односу на четврто тромесечје 2019. године промет викендица био је знатно већи, чак за 42,1 одсто.

Тако је крајем прошле године најсупљи продат комплекс био у Сопоту, на Космајском венцу, који је достигао цену од 3 милиона евра. Овај комплекс сачињавају две викендице, три помоћне зграде, базен и 4 парцеле.

Следеће три највредније викендице продате су на Златибору, у општини Чајетина, и то по ценама од 315.570 евра, 250.000 и 155.000 евра.

Од октобра до децембра 2020. године продато 368 викендица, док је у истом кварталу прошле године купце нашло 259 објеката.
У трећем кварталу 2020. био је највећи промет у протекле две године, када је склопљено 522 уговора за куповину викендица широм Србије.

Највише викендица у четвртом тромесечју 2020. продато је у Београду – њих 50, док је у Новом Саду ову врсту објеката пазарило 18 купаца.

Подсетимо, у трећем кварталу 2020. године продаја викендица је и више него дуплирана у односу на исти период лане.

За ова три месеца у Србији су продате 454 викендице, а у истом периоду прошле године 225. Иако би многи очекивали да је продаја била најинтензивнија на популарним планинама, језерима и познатијим одмаралиштима, тренд је заправо био супротан, па је тако запажен раст броја прометованих викендица у близини места становања.

Посматрано по општинама највише викендица у првој половини 2020. године прометовано је на територији општине Инђија (98), Беочин (45), Нови Сад (33), Гроцка (29), Сремски Карловци (28).

– Уобичајено је да је промет викендица нижи у првом кварталу и да се постепено повећава идући ка крају године. Међутим, ово повећање промета је израженије у 2020. години него што је био случај у 2019. години. Интересантно је да је скок у повећању промета викендица забележен током другог квартала 2020. године и овај тренд је настављен и у трећем кварталу – наведено је у претходном извештају РГЗ

Србија данас