Почетак » Вести » Србија » Још 5 ПОЗНАТИХ ФИРМИ оставило раднике на улици, жена сазнала за отказ кад је отишла код лекара!

Још 5 ПОЗНАТИХ ФИРМИ оставило раднике на улици, жена сазнала за отказ кад је отишла код лекара!

Трговински ланац Хоме Плус и званично је у стечају од 31. децембра прошле године, а прво поверилачко рочиште и седницу скупштине поверилаца Привредни суд је заказао за 9. фебруар.

На том рочишту ће се расправљати о извештају о економско-финансијском положају Хоме Плуса док је испитно рочиште заказано за 27. мај. Повериоци Хоме Плуса позвани су да у року од 120 дана пријаве своја потраживања Привредном суду, док је дужнике суд позвао да испуне обавезе према стечајној маси те фирме.

На жалост, Хоме Плус није једина фирма која је на овај начин отишла са српског тржишта у последњих неколико година. Добро су познати случајеви руске фирме Спилит која је затворила две фабрике у Врању и Сомбору, и на цедилу оставила више од 500 радника Нефе или суботичке фабрике обуће Леонардо, где су сви радници добили отказ, а да им то нико није рекао. Пре тога целокупну српску јавност у чуду су оставили и слични потези фирме „Хенди“, а и још две компаније чији су власници из Немачке и Хрватске.
Шта је данас са овим фирмама које су тако напречац, без најаве и објашњења радницима, напустиле Србију?

Отишли преко ноћи, без посла 500 радника

Руска компанија „Спилит“ практично је преко ноћи напустила Србију 2019. године и без посла у две фабрике оставила око 500 радника. Неколико дана након затварања фабрика у Врању и Сомбору, као и 34 продајна салона, од директора није било ни трага ни гласа, да би се потом огласио власник Андреј Ходасевич.

Радницима и оштећеним купцима обећао је исплату дугова, што је и урадио, али делатност и производњу није обновио. Власник је касније тврдио и да је оштећен за 200.000 евра, те да ће се са радницима који су узимали робу разјаснити на суду.

Данас се ова компанија налази у процесу ликвидације, како је наведено на сајту Агенције за привредне регистре (АПР). Рачун Спилита је у блокади од 16. септембра 2019. године, а укупан износ блокаде је већи од 15 милиона динара.

Откази електронском поштом

Претходно је и бугарски ланац продавница мобилних телефона, опреме и технике „Хенди“ затворио своје радње широм Србије – све у једном дану, укупно око 200 објеката. Око 900 радника о отказима је обавештено електронском поштом.

Данас је „Хенди-Тел“ у стечају, а стечајни поступак покренут је још у јулу 2018. године. Рачун компаније био је у блокади од 31. маја 2018. до 15. априла 2019. године.

„Хенди“ је дошао у Србију 5. марта 2007. године, а 1. јуна 2018. године радници су добили мејл да више немају посао, док је на сајту предузећа истакнуто обавештење: „Поштовани купци, сарадници и пријатељи, после 10 година пословања у Србији, обавештавамо Вас да ХЕНДИ-ТЕЛ престаје да ради. Желимо да вам захвалимо на деценијском поверењу, сарадњи и подршци“.

Остали дужни две плате

Хрватска фирма „Голд еxцханге“ која се бави откупом злата, 2013. године је буквално преко ноћи затворила свих 90 златара у Србији, а 180 запослених оставила без две последње плате и доприноса. Све златаре затворене су 12. септембра те године, непуних годину дана након што су почеле са радом.

У новембру 2017. покренут је поступак принудне ликвидације, да би 6. новембра 2018. године фирма била избрисана из регистра Агенције за привредне регистре.

Занимљиво је да је „Голд еxцханге“ претходно по идентичном сценарију напрасно затворио златаре у Босни и Херцеговини, а раднике такође оставио без плата и доприноса. Усред ноћи су затворене пословнице у Сарајеву, Зеници и Тузли.

Уместо 300 радних места – катанац

Само две године након отварања погона у Србији, немачкој фабрици за прераду и конзервирање рибе „Сервфуд“ у Смедереву стављен је катанац у новембру 2018.

Фирма је данас у стечају, а рачун јој је био у блокади од 25. октобра 2018. до 15. јула 2020. године, наводи се на сајту Народне банке Србије.

Иако је фабрика на почетку рада најављивала запослење за чак 300 радника, немачка компанија за две и по године упослила је око 60 радника, а несрећан крај дочекало је њих 25.

После паузе поново покренули производњу

Фабрика „Леонардо“ у Суботици, из које је око 60 запослених пре пола године добило отказе, поново је средином новембра прошле године покренула производњу и на посао се вратило 33 радника.

„Леонардо“, погон италијанске компаније за производњу дела обуће, и запослени су у жижу јавности доспели када су сасвим случајно сазнали да више нису запослени. Око 60 радника власник Антонио Бротини оставио је без посла, а да их о томе није обавестио, већ су Суботичани сазнали за отказе када је једна од радница затражила медицинску помоћ, а лекари су је одбили уз образложење да јој здравствена књижица није оверена.

Власник је касније поручио да ће се јавити радницима и да има намеру да на јесен настави са ради.

Купци остали без робе и новца

Подсетимо, Хоме Плус је банкротирао и средином новембра затворио све своје локале. Њихове продавнице су затворене малтене преко ноћи, а потрошачи су остали без робе и новца.

Рачуни фирме су у тренутку затварања локала били у блокади за износ од 55 милиона динара, а до увођења стечаја рачуни Хоме Плуса били су у блокади 62 дана за износ од 123,8 милиона динара, наводи се у решењу Привредног суда.

Привредни суд је стечај над Хоме Плусом отворио због трајније неспособности плаћања на предлог предузећа за развој пројеката о некретнинама Комерцијал Девелопментс. Предлагач стечаја тражио је да се за стечајног управника постави Миладин Стаменковић, а суд је за стечајног именовао Љубишу Костића.

Мондо/Блиц