Почетак » Вести » Србија » Пореска замрзла поступке док трају преговори Владе и фриленсера

Пореска замрзла поступке док трају преговори Владе и фриленсера

Након јучерашњег састанка у Влади Србије између представника Удружења радника на интернету и премијерке Ане Брнабић, министра финансија Синише Малог и дриектора Пореске управе Драгана Марковића Пореска управа је почела је да шаље обавештења о томе да се поступци контроле фриленсера обустављају до даљњег.
дружење радника интернета изнело је на јучерашњем састанку захтев да се обустави поступак пореске контроле, доношења и извршавања пореских решења по, како су навели, неодрживом и неадекватном пореско-правном третману за физичка лица која су остварила приходе из иностранства.

Пореска је на тај захтев данас реаговала тако што је почела градовима на да шаље обавештења о томе да се започети поступци контроле фриленсера обустављају до даљњег.

Представник Удружења радника на интернету Миран Погачар каже за Нова.рс да је за сада видео да је поменуто обавештење стигло у филијалу Пореске управе у Нишу, али да очекује да ће у току дана стићи и остале градове у Србији.

“Обустава поступака ће трајати док буду трајали преговори. Ово је наша мала победа”, каже Погачар за Нова.рс.

На јучерашњим преговорима у Влади који су трајали више од два сата није постигнут договор око тога да ли ће бити отплате пореског дуга за претходних пет година, али је договорено је да се разговори наставе током ове или следеће недеље.
Како је новинарима након састанка у Влади рекао Погачар, на нарадном састанку би требало да буде речи о начину одређивања категорија категорија фриленсера, на основу којих би се решавало ретроактвино плаћање пореза и евентуално отписивање дуга.

Подсећамо, Удружење радника на интернету, после готово тромесечне борбе, издејствовало је преговоре са премијерком Аном Брнабић, министром финансија Синишом Малим и директорком Пореске управе Драганом Марковић, о свом статусу и огромним, неплативим дуговањима.

Суштина њихове борбе је да желе да плате порез, али фер и праведан, без ретроактивног обрачуна и наплате обавеза које нису могли да користе.

Каматица