Почетак » Вести » Србија » Измене закона о рударству за заштиту минералног богатства, веће приходе и инвестиције

Измене закона о рударству за заштиту минералног богатства, веће приходе и инвестиције

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је главни циљ измена Закона о рударству и геолошким истраживањима да се ова област развија, а да држава од тога има веће приходе и да се у рударство привуку квалитетне инвестиције.
Она је нагласила да се кроз измене Закона о рударству и геолошким истраживањима води рачуна о минералном богатству Србије, омогућава да сви поступци буду прегледни и ефикасни и да се спречи сваки вид злоупотреба, саопштило је министарство.

„Желимо да створимо услове да се рударство развија и због тога уводимо е-рударство, како бисмо имали ефикасније и једноставније процедуре. Али, желимо да нико не буде повлашћен ако хоће да истражује и да после експлоатише неку руду и због тога ћемо предложити се да скрати трајање истражних права, а не да неко то ради осам или девет година и да окупира одређени простор“, рекла је Михајловић гостујући на ТВ Хепи.

Она је навела да постоје накнаде које се плаћају министарству и накнаде по метру квадратном, али да држава од тога данас има мали новац.

„У реду је да долазе инвеститори и да истражују, али држава мора имати корист од свега тога и много веће приходе“, казала је Михајловић.

Додала је да се једна од главних измена односи на то да ће Влада убудуће за експлоатацију стратешких минералних сировина спроводити поступак у складу са Законом о јавном приватном партнерству и концесијама, чиме ће се водити више рачуна о минералном богатству Србије.

„Рударство представља велики потенцијал да се Србија развија. Близу 200 милијарди долара је вредност потврђених резерви минералних сировина којима Србија располаже. Задатак државе је да створи услове да се рударство развија, али оно што тражимо, то је да држава и грађани имају корист од тога, кроз здраву животну средину, веће приходе, запосленост и квалитетне инвестиције“, рекла је Михајловић.

Михајловић: Србијагас неуређено предузеће, а држава жели уређен и профитабилан гасни сектор

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је „Србијагас“ неуређено предузеће са великим дуговима, те да је циљ министарства да се уреди гасни сектор и да гасна предузећа доносе држави много већи профит.

Како је саооптило министарство, Михајловић је рекла да је „Србијагас“ потпуно неуређено предузеће, које поред више од милијарде евра дуга које је држава преузела, узима додатно, само за протеклих годину и по дана и више од 300 милиона евра кредита од банака за текућу ликвидност, не за инвестиције.

„То није успешно предузеће. Не може бити успешно предузеће које није завршило планиране гасификације, а оне које је радило, није радило по реалним ценама, него по три или пет пута вишим“, казала је Михајловић.

Она је нагласила да Србија у гасном сектору треба да се повезује са свим суседима и да поред гасовода Ниш-Димитровград гради и гасне интерконекције ка Румунији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, те да је, поред тога, важно да се ради и један крак ка Приштини.

Михајловић је истакла да је њен циљ уређен гасни сектор, профитабилна предузећа, „а не предузећа која праве губитке и иза којих за сваки пројекат мора да стоји држава“.

„Данас имамо ‘Србијагас’ који не ради добро, али чији директор има месечна примања од 34.000 евра, који сам себе поставља у надзорне одборе и скупштине предузећа повезаних са ‘Србијагасом’. То није питање било каквог личног сукоба, већ питање будућност гасне привреде у Србији“, навела је Михајловић.

Данас