Почетак » Вести » Србија » НА МОРЕ СА ТЕСТОМ: Туристи чекају одлуку грчких власти под којим условима ће моћи да летују
Photo by Porapak Apichodilok from Pexels

НА МОРЕ СА ТЕСТОМ: Туристи чекају одлуку грчких власти под којим условима ће моћи да летују

ГРЧКА ће ово лето „олабавити“ своје границе. Уз најаву да ће се слободно улазити са потврдама о вакцинацији, грчки министар туризма Харис Теохарис рекао је да постоји опција и брзих тестова.

Ипак, када је реч о нашим грађанима, рампа је и даље спуштена. Чека се да прође 21. јануар, када ће Европска комисија донети протокол о уласку у земље ЕУ. Свака земља, међутим, има право да сама, на основу билатералних споразума, одлучи кога ће и под којим условима пуштати.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије, очекује се да Грци, овај пут, буду либерални и да границе неће затварати. У првом моменту можда буду одобрени брзи тестови, као што су и најављивали, а касније може и негативан ПЦР тест или позитиван на антитела.

– Преговори су у току, али ништа пре одлуке ЕК не можемо коначно да договоримо – истакао је Сеничић. – Требало би и наша министарка туризма, после одлуке ЕК, да одржи видео- састанак са грчким колегом, како би покушали да договоре услове за улазак наших грађана.
Свако одлучује за своју земљу, а ми смо оптимисти и верујемо да ће путовања бити могућа.

РЕШЕЊЕ У ДРЖАВНИМ СПОРАЗУМИМА

МИНИСТАРСТВО туризма треба све да учини како би нам омогућило да радимо. Сигурно је да до пролећа ништа нећемо знати, али се надамо да ће билатералним споразумима то успети да се уреди, испричао нам је један власник туристичке агенције у Београду. Засада, како каже, нема никаквог посла, само нада да ће га бити.

Туристичке агенције се полако спремају, јер очекују позитиван исход. Велики је притисак на Грчку да се пусте туристи, како би се сезона бар некако одвијала. Очекујемо и да протоколи буду завршени до марта, па да можемо да изађемо са понудама за ову сезону.
Грчка граница за наше држављане затворена је од летос, а од почетка пандемије, српским туристима је био дозвољен улаз од 16. јуна до 6. јула. За то време, више од 15.000 наших туриста је продефиловало Грчком. Недавно је најављено да ће дозволити власницима туристичких агенција да уђу и договоре послове и нереализоване аранжмане са Грцима.

– Амбасада Грчке није још послала протокол коме власници агенција треба да се јаве и под којим условима могу да уђу у земљу – објашњава Сеничић.

– Само су рекли да може, а процедуру и детаље нисмо добили. Наводно су одобрили улазак за представнике 120 агенција, који имају закупе, како би разговарали са својим партнерима.

Photo by Pixabay from Pexels

Новости