Почетак » Вести » Свет » Расте цена нафте!

Расте цена нафте!

СИНГАПУР – Цене нафте су порасле данас на азијском трговању подржане падом америчких залиха пету недељу заредом и снажним спољнотрговинским подацима Кине, упркос опрезу инвеститора због све већег броја новозаражених коронавирусом широм света.

Фјучерси нафте Брент поскупељи су за 13 центи или 0,2 посто, на 56,19 долара по барелу на трговању до 7:44 часова по средњоевропском времену, док је америчка WТИ нафта ојачала за 20 центи или 0,4 процента, на 53,11 долара за барел, извештава Ројтерс.

Укупан кинески увоз сирове нафте у 2020. години порастао је 7,3 одсто упркос удару пандемије ковид-19, при чему су рекордне куповине забележене у другом и трећем кварталу јер су рафинерије, подстакнуте ниским ценама, појачано правиле залихе „црног злата“ и повећавале прераду, показали су царински подаци.

Америчке залихе сирове нафте су пале прошле седмице више него што се очекивало, док су залихе бензина и дестилата порасле пошто су прерађивачи подигли производњу на највиши ниво од августа 2020, саопштила је синоћ америчка Управа за енергетске информације (ЕИА).

Издашан амерички ковид пакет помоћи за привреду и грађане, који би новоизабрани председник Џо Бајден требало да представи данас, такође је подржао цене нафте, али је забринутост због повећања случајева коронавируса и утицаја који то може да има на потражњу ограничила раст цена овог енергента.

Кина, други највећи светски потрошач нафте, известила је о највећем дневном скоку нових случајева ковида-19 у последњих више од 10 месеци, пошто се број заражених у североисточној провинцији Хеилонгђијанг готово утростручио, .

Владе широм Европе су такође најавиле јуче продужетак важења мера ограничења због брзох ширења новог соја ковид вируса који је први пут откривен у Британији, а како се процењује ефекти вакцинације се неће знатније осетиити још два до три месеца.

РТВ