Почетак » Вести » Друштво » Економија » Раст кинеског извоза превазишао очекивања економиста

Раст кинеског извоза превазишао очекивања економиста

ПЕКИНГ –Кинески извоз је порастао у децембру изнад свих очекивања, према подацима царине објављеним данас, будући да су поремећаји у снабдевању широм света изазвани пандемијом коронавируса подстакли тражњу за кинеском робом, иако је јачање јуана поскупело пошиљке за иностране купце.

Снажан домаћи привредни опоравак такође је подстакао апетит Кинеза за куповином страних производа прошлог месеца, на шта указује податак о убрзању раста увоза у односу на новембар, извештава Ројтерс.

Извоз Кине је у децембру повећан за 18,1 одсто на годишњем нивоу, успоривши благо у односу на новембарски скок од 21,1 посто, али је надмашио прогнозе аналитичара који су очекивали раст од 15 процената.

Децембарски увоз је порастао за 6,5 посто међугодишње, надмашивши раст из новембра од 4,5 процената, као и предвиђања економиста који су прогнозирали повећање од 5,0 одсто.

На нивоу целе прошле године, кинески Извоз је порастао за 3,6 посто, док је увоз опао за 1,1 проценат.

Спољнотрговински суфицит Кине је у децембру износио 78,17 милијарди долара, што је његов највиши ниво још од 2007.године, према евиденцији компаније за праћење финансијских показатеља Рефинитив.

Међутим, њен трговински суфицит са Сједињеним Државама је опао на 29,92 милијарде долара прошлог месеца са 37,42 милијарде у новембру, будући да је кинески увоз порастао више од извоза у САД.

luka

РТВ