Почетак » Вести » Србија » Привредници и фриленсери излазе заједно на улицу
feelbelgrade.com

Привредници и фриленсери излазе заједно на улицу

И ова 2021. почиње незадовољством и протестима. У суботу, 16. јануара у 15 часова испред Скупштине Србије, протестоваће фриленсери, а подржаће их и привредници који се са њима солидаришу и указују на лош однос државе, као и на све веће потешкоће у томе да се сачувају постојећа радна места.

“Оно што се у овом тренутку дешава радницима у овој области можда је један од најјаснијих примера нетранспарентног, некоректног и репресивног односа државе према приватном сектору. Захтев да се порез на зараду и доприноси плате ретроактивно чак пет година уназад, па и за услуге које нису коришћене, је заправо позив свима нама да застанемо и запитамо се шта се то догађа у институцијама основаним да подједнако заступају интересе свих својих грађана”, поручују из удружења Заштитник предузетника и привредника Србије.

Они сматрају да таква одлука недвосмислено указује на мањкавост, тромост и траљавост пореског система, а посебно одсуство жеље, воље па и умећа да се различите области приватног пословања у Србији уреде на начин који би био подстицајан и функционалан на обострану корист.
“Ова рука, која је још једном бесправно кренула ка приватном џепу да би на некоректан начин у животу одржала преобимну администрацију, која није у стању чак ни да испрати и на праведан начин уведе новонастале делатности у порески систем, овога пута мора бити заустављена. Домаћи привредници поред свих обавеза, од којих су многе дискутабилне, и против којих је удружење „Заштитник ППС“ предузело адекватне правне мере, не смеју поред свега плаћати још и туђе грешке” упозоравају привредници и сматрају да је реч о “борби за стабилну будућност свих нас, и зато је важно да у њој подједнако учествујемо, и заједно истрајемо”.

Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије пружа подршку фриленсерима и у сврху исправљања великих неправди и још веће штете које су одлуке владе Републике Србије нанеле домаћој привреди позива вас да својим присуством утичете на промене које очекујете да се догоде, и да својом бројношћу покажете да уједињене делатности домаће привреде неће одустати ни од једног свог захтева:
· отпис , а не репрограм, одложених пореза и доприноса
· једнака примена закона за све
· промена пореског система на праведнији , прогресиван и транспарентнији
· стоп коришћењу инспекција као средство репресије и изнуде
· надокнада трошкова свим делатностима које су делимично или у потпуности мерама спречене да раде
· умањење пореза и доприноса на бруто минималац на максимално 10%
· усмеравање репресије на црно тржиште
· укидање парафискалних намета као што је еко такса и наплата натписа на радњама
· укидање аконтације пореза на добит
“Окупићемо се тамо где смо и настали – 14:45 Пионирски парк код фонтане “Девојка са крчагом”, одакле ћемо се удружено придружити протесту”, закључује се у саопштењу удружења Заштитник предузетника и привредника Србије.

Нова