Почетак » Вести » Србија » Покрет за заштиту потрошача: Контролори у ГСП немају права да наплаћују казне
Фото: Dnevnik (arhiva)

Покрет за заштиту потрошача: Контролори у ГСП немају права да наплаћују казне

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије, Петар Богосављевић, изјавио је да контролори у возилима Градског саобраћајног предузећа (ГСП) у Београду немају права да без присуства комуналне полиције легитимишу путнике и наплаћују казне, јер за то нису овлашћени законом.

„Контрола у ГСП нема права да без присуства комуналне полиције тражи од путника лична документа, а самим тим нема права ни да наплати казну. Комунална полиција има права да затражи од корисника да покаже лична документа да би могла да их идентификује“, казао је Богосављевић.

Контрола у возлима градског превоза, по његовим речима, има права да путника који није платио карту, замоли да напусти возило и да сачека комуналну полицију, да би они онда могли да га легитимишу.

Пошто идентификацију неке особе може да обави „само овлашћени државни орган“, наплата казне без присуства комуналне полиције би „зашла и у област заштите људских права“, рекао је.

Богосављевић је рекао да се наплата превоза може побољшати тако што би путници пред улазак у возило показали карте. Морају се наћи решења која су у интересу и грађана и даваоца услуга, додао је он.

Бета